fbpx

Milyen a Bentley, ha stout?

Írta: Mesterházy Ernő

2020-11-17 | 06:38 Magazin

Hand me over that barrel-aged stout please! by Will Foster on 500px.com

A belga sörvilág ismertebb és kevésbé ismert főzdéit, söreit és stílusait bemutató sorozatunkban ezúttal az imperial stoutok közül mutatunk néhány meglepő változatot. Vigyázat, savanyított, hordóban érlelt, füstölt és világos stoutok jönnek!

Korábban bemutattunk pár híres belga craft sört, majd szemügyre vettük az ipa kínálatot. Az ősz beköszöntével viszont – alkalmazkodva a hidegebb időszakhoz – úgy gondoltuk, itt az ideje a sötétebb sörök felé venni az irányt. Belgiumban az apátsági sörstílusok tekintetében a tradicionális vonal ebben a tekintetben a dubbel és a quadrupel főzetek, viszont mi a mostanság nagyobb népszerűségnek örvendő imperial stout-okat fogjuk lencsevégre kapni.

Alvinne Podge Bourgogne Barrel Oak Aged

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Paul Hendig (@bethebelgianbeer) által megosztott bejegyzés

Elsőként nézzük, hogyan sikerült Alvinnék egyik megfejtése a feladatra. A 2004-ben alapított moen-i főzde eddig több mint 120 féle sört készített, javarészt a híres flamand savanyút favorizálják. Ennek előállításához nagy segítség számukra a főzde saját, Morpheus névre keresztelt élesztőtörzse, mely a saccharomyces cerevisae, és a lactobacillus vegyes tenyészete. Minden bizonnyal ezt használták fel a Podge Bourgogne Barrel Oak Aged-hez is, ami valójában egy cuvée, hiszen 2/3 arányban tartalmaz több hónapig burgundi vörösboros tölgyhordóban érlelt, illetve 1/3 arányban úgymond normál stout-ot, amely nem került fahordóba.

Az eredmény egy 10.5%-os veszedelem, mely a legtöbb sörértékelős oldalon magas pontszámokat ért el. (Beeradvocate 89/100, Untappd 3.75/5, Ratebeer 95/100). Aromájában meglehetősen gyümölcsös, boros, fás, csokoládés, melyet kiegészít az Alvinne-tól megszokott markáns savanyúság. Ezen komplex ízek mellett az erős, alkoholos jelleg fel sem tűnik, óvatosan kell bánnunk vele. Nagy kár, hogy jelenleg szinte beszerezhetetlen, de reméljük, hamarosan alkotnak majd újat belőle.

Brussels Beer Project True & False BA

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Brussels Beer Project (@brusselsbeerproject) által megosztott bejegyzés

A brüsszeli craft mozgalom vezéralakjairól már beszéltünk, melynek minden bizonnyal a Brussels Beer Project a legaktívabb képviselője. Közel hetente állnak elő új receptekkel, ezek közül egyik a True & False, mely egy világos stout. Nagyon érdekes, hogy a színén kívül minden részletében megegyezik egy jó kis stout-tal: csokoládésan keserű, kávés, karamellás, füstös. Ez persze a BBP-nek túl lapos lett volna így, ezért sörüket 18 hónapra bourbon-ös fahordókba (Heaven Hill és Jim Beam) helyezték. Az eredeti, 8.3%-os sör így 9.1%-ra kerekedett, a már meglévő karakterek pedig kiegészültek a hordótól kapott fás, bourbon whiskeys és vaníliás jegyekkel. Nekem már az írás közben összecsordult a nyál a számban…

Atrium Onyx

Fotó: Brasserieatrium.be

Az előbbieknél némiképp egyszerűbb, viszont alkoholban szintén gazdag, 11%-os különlegesség a Brasserie Atrium Onyx Amburana söre, egyenesen Marche-en-Famenne-ből. Szintén füstös, pörkölt malátás, gyümölcsös, kakaós, kávés, csokoládés jelleg, egy kis édesgyökér mellett, melyhez csatlakoznak a vanília finom felhangjai. Mindez persze nagyon jól összekomponálva egy nehéz, teljes testben. Jó hír, hogy ez jelenleg Magyarországon is elérhető pár webshopban és sörös üzletben.

De Dochter van de Korenaar Charbon

Fotó: Dedochtervandekorenaar.be

A 2011-es Brussels Beer Challenge díjas Charbon, a De Dochter van de Korenaar család keze munkáját dicséri. A Baarle-Hertogban készült 7%-os stout titka több érdekes ötletben rejlik. A németországi Bambergben található Weyermann-tól szerzik be a tölgyfán füstölt búzamalátát, a Madagaszkárból és Réunionból származó vaníliát pedig két lépésen, a főzés, és az érlelés során adják hozzá a sörhöz. Ez a száraz stout-ok suberb kategóriája. Kellően füstös, vaníliás, egy kicsit hajaz a süteményekre, piskótás, csokoládés, karamellás. Az igazi ínyencek kedvence.

Troubadour Imperial Stout

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beer, cigars & more! (@beercigarsandmore) által megosztott bejegyzés

Végül, de nem utolsó sorban utazzunk el Sint-Gillis-Waas-ba, ahol 1999-től szorgosan tevékenykedik a The Muskeeters Brewery. A Troubadour sorozatuk imperial stout-ja egy 9%-os fekete főzet. (EBC 110, IBU 45). Habja bézs, gazdag, kemény és tartós. Illatában a belga élesztő gyümölcsös világa mellett feltűnnek a várt kávés, csokoládés, fűszeres karakterek, némi szegfűszeg és vanília kíséretében. Ízében szintén pörkölt jegyek, kávé, gyümölcsök, füge, mazsola, az élesztő banánossága, gyógynövények, tőzegfüst szintén jelentkeznek. Nem túl keserű, kissé fűszeres sör, teljes, nehéz testtel, és krémes kortyérzettel, amely a kategória szinte kötelező jellemzői közé tartozik.

A fentiekből kiderül, hogy ha az imperial stout vaskos, testes, kesernyés és erősen alkoholos jellegére kell kiegyensúlyozott, némely esetben egészen extravagáns recepthez nyúlni, jó néhány főzde talált már megoldást Belgiumban is. A következő hetekben a sörözőkben kóstolgatást sajnos el kell felejtenünk, viszont ezeket a söröket otthon, a lakásban fel-alá sétálgatás alatt, vagy egy jól beizzított kandalló előtti ücsörgés közben kortyolgatva bizonyára szebbé tehetjük a hosszú, szeles, ködös novemberi estéinket.

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.