Cikk megosztása
Szépen csendben eljött Budapestre a fél európai sörszakma, és két napig tanácskoztak a Magyar Mezőgazdasági Egyetemen. Az EBC Symposium és kísérőrendezvényei kétévente adnak programot a szakembereknek, ezúttal a fenntartható sörcsomagolás és a hordós meg a tartályos berendezések technológiája volt a fő téma.
Elsőre ez nem tűnik túl izgalmasnak, viszont mindenképp időszerű volt már megbeszélni pár dolgot, hiszen a European Brewery Convention utoljára 1996-ban tartott olyan rendezvényt, ahol a fenti volt a fő téma.
Az átlag fogyasztó számára persze mondhatjuk, hogy nem tartozik a legégetőbb kérdések közé, hogy például melyek a leginkább fenntartható sörcsomagolási módszerek, de az iparág jövőjét mindez nagyban befolyásolja.
Alexander Brand, a Steel Keg Associationtól nem árult el nagy titkot az előadásában, amikor – megválaszolva a fenti kérdést – a hordókat nevezte meg. Rögtön látványos példát is hozott: ha az USA-ban sikerül a csapolt sör irányába mozdítani el a fogyasztást, évente 12 milliárd (!) eldobható csomagolást lehetne megspórolni.
Csapolt sör, tisztán!
Mi mindenhol leírjuk, hangsúlyozzuk és kiemeljük, hogy a legtöbb, itthon népszerű sörtípus fogyasztása csapolt formában a legideálisabb. Igen ám, de csak akkor, ha a vendéglátóhelyek megfelelően tisztítják és karbantartják a csaprendszereket.
Maciej Ditrych, Lodzi Műszaki Egyetemről például igen tanulságos kísérletről számolt be. Nekiindultak az egyetemi városnak, és 35 csapolt sörből vettek mintát, hogy elemezhessék azok mikrobiális szennyezettségét. Magyarul, különféle mikroorganizmusokat, gombákat, tejsavbaktériumokat, ilyeneket kerestek. A vizsgálati technológiától függően a tesztelt sörök 14-40 százaléka volt elfogadhatatlan, és rengeteg olyan is volt, amelyről az átlag fogyasztó nem mondaná meg, hogy valami gond van vele, de a rendszer egyébként tisztítást igényelne. Ezt azt jelzi, hogy Lodzban lenne mit tanulnia a vendéglátósoknak – de vajon milyen eredmények születnének egy tetszőleges magyar városban?
Az előadások nagy részén élelmiszermérnökök, biológusok és a szerves kémia tudorai igazi vidámparkban érezhették magukat. Pasztőrözési trükkök (korántsem mindegy, hogy alkoholosat vagy -menteset pasztörizálnak), a vendéglátós teendői a sörpazarlás ellen, természetesen mikrobiológiai szempontból is. Goran Šarić, Karlovaci Egyetemről pedig azért jött Budapestre, hogy a fenntartható sörcsomagolási és -adagolási technológia fejlődéséről beszéljen. Jöhetnek a könnyű üvegpalackok, az újrahasznosított alumínium dobozok, sőt a továbbfejlesztett PET-palackok is!

Mi az új prémium?
A rendezvény egyik kísérőeseménye egy igen szűk körű, elsősorban külföldi újságíróknak szánt sajtóbeszélgetés volt, mások mellett Julia Lefermannak, a The Brewers of Europe főtitkárának, Constantin Bratunak, a román és Kántor Sándornak a magyar sörszövetség vezetőinek, valamint John Brauernek, az European Brewery Convention igazgatójának részvételével.
A beszélgetés fő üzenete az volt, amelyet a The Brewers of Europe nagyon intenzíven hangsúlyoz az utóbbi időben: a sör természetes, erjesztett ital, amely kifejezetten alacsony alkoholtartalmú, sőt egyre inkább alkoholmentes is tud lenni. Épp ezért kell az EU-nak és a nemzeti kormányoknak méltányos jövedékiadó-rendszerrel támogatni a sörfőzdéket.
Fontos kiemelni – hangzott el –, hogy az erjesztéssel előállított alkohol több mint két és félszer drágább, mint a lepárolt, és a forgalmazása – csapolás, szállítás, hűtési rendszerek, stb. – pedig közel nyolcszor költségigényesebb, mint például a tömény italoké.
A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, látványos prémiumizáció zajlik a magyar és a román piacon is: a sörfogyasztás csökken ugyan, de a vásárlók egyre nagyobb arányban választják az értékesebb, prémium söröket. John Brauer szerint ráadásul ez a prémiumizáció immár nem csupán csúcstechnológiával főzött magasabb minőséget, hanem fenntarthatóan előállított söröket jelent. Egyre több vásárlónak lesz ez is fontos, sőt talán a legfontosabb a jövőben – fogalmazott. Az alkoholmentes termékek térhódítása mellett az European Brewery Convention vezetője szerint a söripar következő 10-15 éve egyenesen erről szól majd.