Kemencés pizzák, kraft sörök és a végtelen balatoni nádas

Írta: BeerPorn.hu

2022-07-18 | 12:19 Balatoni Sörkalauz

A Balaton egyik leghangulatosabb strandjától nem messze, a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán működő Apáti Étterem nem az a hely, ahová véletlenül esnek be a turisták. A Natura 2000 védettségű nádas szomszédságában található, jókora terasszal rendelkező vendéglőből szerencsés esetben még a helyi vadvilág is megfigyelhető!

Tudniillik az Apátiban bizony előfordul, hogy miközben a balatoni halászleved kanalazgatod a teraszon, átsétál előtted egy szarvas a nádas egyik oldaláról a másikra. A környék érintetlenségének kulcsa az, hogy Sajkod egy zsákfalu, vagyis csak azon az úton lehet bejutni, amely az étterem mellett halad el. Így tényleg csak azok járnak arra, akik a strandra igyekeznek, az Őrtorony kilátóba másznának fel, vagy a vidék legjobb pizzáját keresik az Apátiban!

A vendéglátóhely története egyébként igazi balatoni gasztroszerelem-sztori: Kölcsényi Zitáék nyaralója már évek óta megvolt Sajkodon, amikor ő, egyetemistaként nyári munkát keresett. Egy barátnőjével a part mellett működő melegszendvicsező-sörözőt szemelték ki maguknak, és a legcsekélyebb vendéglátós tapasztalat nélkül belevágtak az első balatoni szezonba… Az egyetemi vizsgák ugyan megcsúsztak, a nyár viszont olyan jól sikerült, hogy nem is volt kérdés: a következő évben is folytatják! Így indult az Apáti Étterem története, amely az évek során kinőtte az eleinte pizzériaként működő büfé épületét és 2014-ben a szomszédos, egykori kisbolt házikója is hozzájuk került. Időközben Zita is elvégezte a Közgázt és egy szakirányú fősulit, az Apátit pedig egyre többen szerették meg, annyira, hogy ma már Balatonfüredről, Tihanyból és Veszprémből is sokan járnak hozzájuk ebédelni, vacsorázni, és hétvégéken télen is nyitva vannak.

Sajkodon továbbra is nagyon népszerűek az olasz alapanyagokból, kovásszal készülő pizzák, verhetetlen a Margherita, személyes kedvencünk pedig az Amalfi, amelyen pármai sonka, napon szárított paradicsom és fekete olivabogyó is van! A már említett Balatoni halászlé mellett pedig a Cézár saláta variációi, a húsételek, a madártej és a csokiszuflé az, ami sohasem maradhat le az étlapról!

Az étteremben gondosan válogatott balatoni borválasztékból lehet szemezgetni, a nagyüzemi sörök mellett pedig a Fehér Nyúl Sörfőzde aktuális kínáltata érhető el! Főszezonban ebédre is, vacsorára pedig minden esetben érdemes hozzájuk előre bejelentkezni, annál is inkább, mert a terasz nyugati tájolású: ősszel is sokáig lehet egy pohár sörrel napfürdőzni és páratlan kilátás nyílik róla az aszófői szőlőhegy és Révfülöp irányába!

Az Apáti Étterem nyáron kedd kivételével minden nap, ősztől tavaszig pedig péntektől vasárnapig tart nyitva!

 

Apáti Étterem

8237 Tihany, Romkápolna u. 2.

 

Balatoni Sörkalauz térképét keresd a benne található helyeken és a tó környéki Tourinform irodákban!