Cikk megosztása
Hosszú évek óta biztos pont a Gourmet Fesztiválon a Belgium Büszkeségei stand, ahol idén hatféle, nagyszerű sör közül válogathatunk. Át is futottuk a menüt, hogy megnézzük, ezúttal mely fogások illenek a leginkább a sörök karaktereihez!
A fesztivál széles kínálata minden ínyenc számára remek lehetőséget tartogat, hogyha új ízkombinációkat, étel-ital párosításokat szeretne megkóstolni. A Belgium Büszkeségei stand kínálatában a könnyed láger sörtől, az összetett belga ale-en keresztül a játékosan gyümölcsös tételekig sok minden megtalálható, nézzük hát a mi sör-ételpár javaslatainkat!
Hoegaarden white, báránnyal és/vagy csokival
Nézzük csak! Lágy, belga búzasör, benne azzal a citrusos csavarral, amiért mindenki szereti. A gyümölcsös ízvilág és a frissítő észteresség lehetővé teszi, hogy a Balagan jemeni káposztával, tahinival, és fenyőmaggal kínált lassan sült bárányával méltó társai legyenek egymásnak. De épp olyan jó választás lehet a Kismező zöldfűszeres, nyári bárányhúsos töltöttkáposztájához is! Ha viszont valami édesebbet ennél mellé, a BiBo Budapestben keresd a Budapest Holdat, fehércsokival és naranccsal!
Hoegaarden Rosée: briós vagy spárga?
Hoegaarden, illatos, piros gyümölcsökkel, amelyektől még könnyebb, nőiesebb és tavasziasabb az ital! A Costes Downtown vaníliás-mandulás-epres sütije, az Anyukáink kedvenc tortája tökéletesen illik a karaktereihez, ahogy a Kollázs eperrel kínált francia briósa is finom falatnak ígérkezik mellé! Ha pedig nem desszerthez fogyasztanád, a Kistücsök zöldspárgája lesz a nyerő, sóskával és újburgonyával!

Baracklekvár mellé is jöhet a Leffe Blonde!
Észteres illatok, enyhén pörkölt malátás, kissé komlós zamatok, amelyek hordoznak némi édességet is magukban. A belga élesztőnek köszönhető jegyek a sárgabarackkal, a malátás édesség pedig a kacsamájjal és a mogyoróval találkozik majd, ha a Costes Downtown fogását kóstolod mellé! De jó ötlet kipróbálni a Digó szarvasgombás pizzájával is, édesszájúaknak pedig a Kádár Étkezde diós-grízes tésztájával a legprofibb választás!
Leffe Brune – nézzük három desszerthez!
Pörkölt malátás illat- és ízjegyek, enyhén kávés, kellemesen csokis ízvilág, amely nagyszerű párja lehet a Jardin Cukrászda Créme brulée-jének, de a gazdag, kissé édeskés-malátás karakter a Balagan Mézes pisztáciás baklavájával is kóstolásra érdemes párt alkot! Ha pedig nem mozdulnál ki a komfortzónából, egy borownie mindig jó választás emellé a sör mellé! Mondjuk az, amelyet a Cake & More By Garannikova készít!
Rendhagyó párok a Belle-Vue Kriek mellé
Meggyes lambic, amelyet jól ismer a világ: a Belle-Vue Kriek spontán erjed, amelytől eleve lesz egy kis savanykás íze, erre segít rá a friss meggy, amitől végképp varázslatos, rubinpiros és extrán gyümölcsös lesz az ízvilága! Épp ezért szinte úgy gondolhatunk rá ételek párosításakor, akár egy sillerre! Kézenfekvő megkóstolni az Essência, kacsamellsonkával kínált meggyleveséhez, de a hozzá kínált cseresznyesalsa miatt a Pastrami Étterem füstölt marhaszegyével is jó találat! Ha pedig egészen új irányba indulnál, a Bilanx a meggyel egyébként kiváló házi ricottával kínálja a maga füstölt pisztrángját, ami ezzel a sörrel kiegészülve egészen újjászületik!
(x)