Cikk megosztása
Ötödik alkalommal rendezik meg hétvégén az Indoor Sörfesztivált a Hotel Gellértben, ahol a két napos sétálókóstoló mellett sörvacsora, mesterkurzus és sörbrunch várja a vendégeket. A rendezvény főszervezőivel, Kóczián Lászlóval és Preyer Györggyel beszélgettünk.
Ti csináltátok először olyan sörös rendezvényt Magyarországon, ami fix belépőért – csúnyán mondva – „all you can drink” buli volt.
Preyer György: Azzal próbáltuk árnyalni ezt az „all you can drink” üzenetet, hogy már az elején sem korlátlan sörfogyasztást, hanem sörkóstolást mondtunk. Öt évvel ezelőtt, sörrel kapcsolatban valóban nem létezett itthon ez a műfaj, fontosnak tartottuk hangsúlyozni, hogy mi egy kulturált közeget teremtünk, ahol nem annyit iszol, amennyit akarsz/tudsz, hanem annyi félét, amennyit szeretnél. Laci ötlete volt a koncepció.
Kóczián László: De egyébként az első ötlet valójában az volt, hogy legyen télen is sörfesztivál, kiemelve a sörfesztiválokat abból a kategóriából, hogy azoknak csak nyáron van létjogosultsága. Az elsőn nem is fix belépő és korlátlan kóstolás volt, hanem egy alacsonyabb jegyár mellett bent fizetni kellett a kiállítóknál a sörökért. A második alkalomra kristályosodott ki ez a modell, ami akkor már más italoknál, főleg a boroknál működött.
Ezt a elgondolást előbb gondolom a kiállítókkal kellett megértetni. A sörfőzdék, vagy forgalmazók első sorban hordós söröket szeretnek bemutatni, de ez sok szempontból bonyolítja a dolgot, illetve ha a KEG-ben benne marad valamennyi sör, az veszteségként jelentkezik. Könnyen befogadták ezt az új metódust?
K. L.: Nem. Az elején nem véletlenül volt a jelenlegihez képest feleakkora a rendezvény. Egy csomó kiállítót eleinte nem érdekelt így a fesztivál. Volt, aki csak sört küldött, és mi csináltuk a standját, ám az évek alatt ez fokozatosan változott, vannak, akik évről-évre maguktól jelentkeznek, kialakult egy jó kiállítói összetétel.
Nagyjából hány kiállítóval dolgoztok?
K. L.: Olyan harminc körül. Vannak olyan standok is, ahol több sörfőzde együtt jelenik meg. Jó példa erre az idei rendezvényen, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei kisüzemi főzdék közösen jelennek meg, így egy standon három vagy négy főzde söreit lehet majd kóstolni.
P. Gy.: Egészen pontosan 22 kis főzde lesz jelen, valamint jön a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, öt márkával, a BeerBoard Kft. ugynacsak öttel, az IMO Time for Beer hárommal, stand kb. harminc lesz, de jóval több sörfőzde termékei lesznek itt. Idén lesz egyébként eddig a legtöbb márka jelen.
Kiálltók/kóstolható sörmárkák:
- Bernard
- Bigfoot Sörfőzde
- Budapest Sör
- Cerna Hora
- Erdinger
- Etyeki Sörmanufaktúra
- Fehér Nyúl
- Fóti Kézműves Sörfőzde
- Gallica
- Guinness
- Gyertyános Sörfőzde
- HaraPunk Brewing
- Holba
- Horizont
- Hübris
- Kecskeméti Sörmanufaktúra
- Kőszegi Sör
- Krombacher
- Legenda Sörfőzde
- Litovel
- LöWOLF Craft Beer
- Mazák
- Mókos Sörház
- Monyo Brewing Co.
- Ninka Project
- Permon
- Rizmajer Sörfőzde
- Sörművek
- Sörműves Kezek
- Stari Sör
- Sümegi Sörfőzde
- Ugar Brewery
- Uradalmi Sörmanufaktúra
- Vaskakas Sörfőzde
- Yeast Side
- Zipfer
A teljes kiállítói lista itt érhető el.
Egyébként a Gellért, mint helyszín a kezdetektől egyértelmű volt?
K. L.: Itt van az irodánk, szóval volt egy jó kapcsoltunk egyébként is a vezetőséggel. Mindekképp szállodában akartuk rendezni már az elsőt is, eleinte néztünk is más helyszíneket, de a Gellért vezetősége nagyon nyitott hozzáállást tanúsított, nekünk pedig tetszett a hely.
P. Gy.: Az első Szezonnyitó Sörfesztiválra (amely szintén Serfőző szervezés – a szerk.) a Gellért Hotel saját standdal jött, és azt követően dobtuk be nekik az ötletet. De akkor még nagyon távoli dolognak tűnt, mert egy sörfesztivál imázsa még mindig más, mint egy borfesztiválé és én attól féltem, nem fogják befogadni. De nem csak nyitottak voltak rá, hanem rengeteget is segítettek. Többek között egyébként, azt gondolom azért is tudunk ennyi év után is együttműködni, mert az Indoor közönsége tök más, mint egy szabadtéri fesztiválé.
K. L.: Ráadásul a sör és a bor imázsa sokat közeledett ebből a szempontból az elmúlt években. A sörkultúra rengeteget fejlődött. Főleg egyébként a Balatonnál tapasztaltuk, hogy a sörfesztivál pár éve még csupán azt jelentette a tömegek számára, hogy legyen hangos zene és sör. Most pedig már érdeklődnek a sörtípusok és a csaplista iránt is.
P. Gy.: És várják a Katona Csaba sörtörténeti előadását…
Vannak olyan hírek, hogy a közeljövőben felújítják a szállodát. Akkor pár évig nem lehet majd rá számítani, a fesztivál mégis összenőtt a Gellérttel. Mihez kezdtek majd akkor?
K. L.: Tudomásom szerint eladták, de még nem lehet tudni, mikor kezdik a felújtást. Hogyha nekiállnak, mindenképp költözni kell, mert nem szeretnénk egy rendezvényt sem kihagyni. Akkor majd keresünk új helyszínt, és kiderül, mennyire megy az Indoor Sörfesztivál a Gellért nélkül, pláne, hogy a felújítás utáni visszaköltözés az új tulajdonostól függ majd. Szóval ez egyelőre a távoli jövő.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Teltház szokott lenni egyébként a fesztiválon?
K. L.: Tavalyelőtt csak szombaton volt teltház, de tavaly már mindkét nap kitettük a megtelt táblát. Idén is erre számítunk.
Idén van egy új programlehetőség is, a Belga sör mesterkurzus.
K. L.: Szerettünk volna valami új programot beleilleszteni a fesztiválba, a mesterkurzus kézenfekvő volt, mert sörben ilyesmi szintén nem volt még. Az egyik különteremben lesz, hat belga sörrel, olyan típusokkal mint a geuze, a wit, vagy a dubbel, és Sápi Róbert, okleveles sörsommelier vezeti majd.
És ha már a külön programokról beszélünk, idén is lesz sörvacsora, ezúttal Ruprecht László (SVÉT) és Vona Róbert (Gellért Söröző, séf) közreműködésével. A menü már fent van az oldalon, hogyan zajlott az ételek és a sörök összehangolása?
K. L.: Ez minden évben másképp van. Volt olyan, hogy összeállították az ételsort, és sörstílusokat határoztak meg hozzá, de ezőttal épp fordítva történt. A séfek 8-10 féle sört kértek tőlem, kiválasztottak ötöt, és azokhoz készültek a fogások. A vacsorán a szálloda szervezi, mi a kiállítók sörei közül válogatunk hozzá. Lesz félbarna Litovel, füstöl libamellel, az új Guinness láger, lassan sült császárral, a Fehér Nyúl Stout, szarvasgombás sztrapacska rizottóval, az Etyek IPA vaddisznó tarjával, a Ninka Cherry Bombhoz pedig körte tart készül.
Az Indoor Sörfesztiválon tényleg kóstolómennyiségeket lehet inni a sörökből. Ez kb. 1,5 dl. Milyen lesz a kóstolópohár?
P. Gy.: Belépéskor mindenki kap egy 2 decis, talpas kóstolópoharat, az ajándék korsót pedig kifelé menet adjuk oda, azt mindenki hazaviheti. A két decis pohárnak több oka is van. Egyrészt az a mennyiség bőven elég arra, hogy valaki megkóstoljon egy sört, ha pedig mégsem ízlene, kevesebb kerül kiöntésre. Hogyha valakinek nagyon ízlik egy sör, abból úgyis kérhet több alkalommal is.
Lesz idén új kiállító?
K. L.: A Győr-Moson-Sopron megyei kisüzemi főzdék először jönnek, újdonság az Ital Magyarország stand is, Hübris, Zipfer és Krombacher sörökkel, új márkaként itt lesz a LöWOLF Craft Beer, ebben a formában (saját standdal) a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete sem volt korábban.
Az Indoor Sörfesztivál február 14. és 16. között lesz a Hotel Gellértben. A sétálókóstolóra 14-én és 15-én, pénteken és szombaton kerül sor, vasárnap sörbrunch várja a vendégeket. További információk és jegyvásárlás itt.