- Kömény
Ha bejön a rozssör, érdemes megkóstolnod a köményes változatot is, de a kömény általában jól működik már sötétebb sörrel is. Egy gallonhoz (3,8 liter) 5 gramm pirított köményt szoktak javasolni, a másodlagos erjedés végén. - Cayenne-i bors
A cayenne bors remekül használható a sörök fűszerezésére, kiváltképp, hogyha porterekről van szó. A kulcs a mértékletesség! - Fahéj
A fahéj tényleg egy fa kérge. Kétféle létezik, az egyik, amellyel a körértben is találkozunk, és a másik, az „igazi”, a cinnamomum verum. Mindkettő remekül működik a többi ünnepi, téli fűszerrel, így a szegfűszeggel, a szerecsendióval és a gyömbérrel is. - Szegfűszeg
A Berlin környéki stílusban készült búzasörök jellegét képes kihozni az italból. Az egyik leggyakrabban használt fűszer a sörfőzéskor. - Curacao
Vagyis keserűnarancs héj, amely a belga búzasörök elengedhetetlen fűszere, a közkedvelt Hoegaarden White-ban is használatos. - Koriander
A belga búzasörök szinte elengedhetetlen fűszere, de ez kölcsönös kellemes citrusos fűszerességet a saisonnak, a jellegzetes belga, száraz ale-nek. - Ánizs
A bátrabb fűszerezéssel kísérletezők egy része már bizonyára eljátszott az ötlettel, hogy kipróbálja az ánizst, sőt, esetleg már túl is van rajta. Vannak, akik a whiskyvel és az édesköménnyel kombinálják. - Gyömbér
Igen népszerű fűszer, a felhasznált mennyiségtől függően sok féle sörtípushoz alkalmazható. „Túladagolva” viszont egy nagyon erős, csípős karaktert ad a sörnek. érdemes hát alaposan utána nézni az ajánlott mennyiségnek. - Bors
Érdemes próbálkozni többféle borssal, fehérrel, pirossal, feketével és zölddel is. A különböző színű fűszerekkel érlelt sörök másféleképpen fejlődnek majd, de az összetettség közös jellemzőjük lesz. - Kurkuma
Finom és földes fűszer, amely a sárga curry por egyik fő összetevője. Igen intenzív színe miatt könnyen megfesti a főzőedényt, ennek ellenére érdemes más fűszerekkel együtt is kipróbálni. Tuti tipp ehhez a gyömbér és a koriander.
Fotó: Chelseagreen.com