Így menekült meg a Hopfanatic

Írta: BeerPorn.hu

2018-01-04 | 07:25 Magazin

Fotó: Hopfanatic Facebook

Sokakat meglepett, amikor 2016 októberében a Hopfanatic sörfőzde egyszer csak bejelentette a Facebook oldalán, hogy befejezi a működését. Azóta viszont sok minden történt, és az időközben újranyitott főzde ambiciózusabb, mint valaha.

„Sok nehézségünk adódott, amit mi egyszerű polgárok már nem tudtunk orvosolni” – írta Facebook oldalán 2016 októberében a Hopfanatic, amely olyannyira meghatározó üzeme volt a hazai sörforradalomnak, hogy az első magyar IPA is imperial stout is a nevéhez fűződik. Sokáig nem is lehetett tudni, hogy mi történt pontosan Kiss Tamás főzdéjével, de látva, hogy az újranyitást követően milyen nagy lendülettel indult újra a termelés, felhívtuk az új többségi tulajdonost, hogy megtudjuk, mi újság.

Horváth Gellérték tavaly március elején szálltak be a Hopfanaticba, jelenleg összesen 80%-os a tulajdonrészük. „Sok mindenen változtattam, ami az üzleti működést illeti, levéve ennek a gondját Tamás válláról, így ő csak a sörfőzésre tud koncentrálni” – kezdi Gellért. Az új tulajdonosok segítségével a 9 erjesztőtartály helyett most már 19 segít kiszolgálni a megrendelői igényeket, fejlesztettek a hűtéstechnológián, és kívül-belül felújították a sörfőzde épületét is.

Az új tartályok akcióban

A 2016-os nehézségeket követően Kiss Tamás sörfőző üzlettársa kiszállt a cégből, a berendezések eladóvá váltak. Ekkor tettek ajánlatot Horváth Gellérték a Hopfanaticra, akiknek van egy másik – szintén élelmiszeripari – vállalkozásuk Kiskunhalason. Tamásnak olyan elismerései vannak külföldön és belföldön is, hogy ez motivált minket leginkább – idézi fel Gellért.

És hogyan lesz ezután?

Gellért egyelőre óvatosan fogalmaz, amikor azt firtatjuk, előfordulhat-e, hogy valahol Budapesten újra Hopfanatic Pub nyit. A saját sörözőben eladott sörök sok szempontból segítik a vállalkozást, és könnyen lehet, hogy hosszú távon kell majd ilyen lépéseket is tenni, de a vendéglátás egészen más szemléletet igényel, így egyelőre nem kezdünk bele – fogalmaz.

Folyik a munka a megújult üzemben

Kétségtelen, hogy nagy előnyük viszont a logisztikai háttér, ami a befektetők másik cége, egy gyros gyártó üzem miatt adott. Hét autójuk járja az országot nap, mint nap, és ez nagy segítség a sörök terítésében is.

Elsősorban természetesen kiskereskedelmi egységek a célpontok, a legjobb sörözőkkel országszerte partneri kapcsolatot alakítottak már ki, és igyekeznek növelni az elérési pontok számát.

Fejlesztések és új sörök is várhatóak

A napokban érkezett Angliából Kiskunhalasra az a csúcstechnológiájú, Meheen palackozógép, amelyből csupán kettő van az országban. „Eddig kézzel történt a palackozás, és akármennyire figyeltünk, bizony oxidálódtak a palackozott sörök. Az új géppel ezt ki tudjuk küszöbölni, nem beszélve arról, hogy jóval gyorsabb is. Hat hónap volt eddig a szavatossági idő, de az ezzel a berendezéssel palackozott italokra Amerikában másfél, két évet írnak, természetesen sörfajtától függően.” – magyarázza a tulajdonos.

A vadonat Meheen palackozógép

A karácsonyi időszakban és az azt megelőző hetekben több új Hopfanatic sör is napvilágot látott. Ott van például a főzde Christmas Hoppuding söre, amely egy imperial IPA, Amarillo és Mozaic komlókkal, rengeteg francia fügepürével és madagaszkári kakaóbabbal. Tamás a valaha készített legjobb sörének tartja, februárban megy is Dublinba, a sörversenyre.

Az állandó szortiment legújabb darabja a 12, amely egy new england milkshake IPA, laktózzal, és indul a Project Series is, amely egy sorozat lesz, olyan sörökkel, amilyeneket Tamás régóta kikísérletezett és nem egy olyan van közöttük, amilyen még nem készült itthon. Az első a Jindilli, macadame chocolate cake stout – csokitortára emlékeztető, könnyedebb stout, makadámdióval.