Cikk megosztása
Örülhet a Rodenbach, mint a legismertebb flamand vörös ale gyártója, hiszen jó eséllyel európai eredetvédelmet kap a típus, amelyet egyébként jelenleg csak nyolc nyugat-flandriai főzdében készítenek.
Jo Brouns flamand mezőgazdasági miniszter kérelmet nyújtott be az európai hatóságokhoz annak érdekében, hogy a flamand vörös ale oltalom alatt álló földrajzi besorolást kapjon. Ezt a megkülönböztető jelzést egy adott európai régióra jellemző mezőgazdasági termékek és élelmiszerek kaphatják meg, ezzel védve eredetüket és előállítási módjukat.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a szóban forgó sörtípus Nyugat-Flandriára jellemző, egyedi fajta, amelyet csak néhány helyen – Roeselare-ben, Tieltben, Kortrijkben, Kortemarkban és Ichtegemben – főznek, az európai hatóságok elismerése pedig szerinte „szép visszaigazolása lenne a termelők minőségi munkájának”.
A roeselare-i Rodenbach sörfőzde márkanagykövete, Didi Decaesteker természetesen üdvözölte a lehetőséget és aláhúzta, a nyugat-flamand vörös-barna ale mennyire egyedi, ahogy megjelenik benne az édes-savanyú, összetett aromatika, és hogy ez leginkább a tölgyfahordós érlelésnek köszönhető.
A flamand ale vízből, árpamalátából, élesztőből, gabonából és komlóból áll, bár az utóbbi mennyisége korlátozott, hiszen inkább a savanyúság a hangsúlyos. A hagyományos főzési folyamat során egyes sörfőzők vörös gyümölcsöket áztatnak a sörbe, ami extra színt és aromát biztosít, illetve engedélyezett bizonyos fűszerek hozzáadása is. A flamand vörös söröknek legalább 3 százalék alkoholt kell tartalmazniuk.
A flandriai sörfőzőknek is nehéz volt az elmúlt év: a sörkészítés költségei emelkedtek, a kereslet viszont csökkent a speciális termék iránt, és ezt ezúttal az export sem tudta helyre rántani. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés a várakozásaik szerint újra az érdeklődés középpontjába állíthatja a termékeiket.