Az angolok kultikus szószától lesz állat ez a töltött burgonya

Írta: BeerPorn.hu

2021-02-14 | 06:41 Magazin

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Paradicsom és malátaecet a két legfontosabb összetevője a HP Brown szósznak, ami olyan alapvető cucc a szigetországban, mint nálunk mondjuk a tejföl. Mutatunk egy receptet, amiben nagyon fontos szerepet kap, és amelyhez szuperül megy majd egy nagy pohár ale!

Ez a típusú szósz a hatvanas-hetvenes években vált a Nagy-britanniai asztalokon nagyjából olyan alapvető fűszerré, mint a só. A HP Sauce pedig minden barna szósz közül a legnépszerűbb a szigetországban, volt idő, amikor a teljes „szószpiac” háromnegyedét uralta.

Paradicsomalapú, akár a ketchup, de ebben malátacet és melasz is van, gyakran datolyával ízesítik, illetve kukoricaliszttel vagy rozsliszttel sűrítik. Az eredetit még 1895-ben, Notthingamben készítette el először egy Frederick Gibson Garton nevű fűszeres.

Most pedig lássuk, hogyan készül a töltött burgonya, ami szerencsére olyan kaja, amit előre össze lehet pakolni, csak akkor kell bedobni a sütőbe, amikor már ott vannak a vendégek, és a sörözés közben jól jönne pár falat.

1.

Az első lépés a burgonya főzése (na jó, előbb meg kell mosni), enyhén sós vízben. Válassz nagyobb darabokat, mert könnyebb vele dolgozni, és jobban is néz majd ki!

2.

Ha megfőttek, vágd őket félbe, és vájd ki a belsejüket egy kanállal!

3.

A töltelékhez vágj apróra egy vöröshagymát, dinszteld meg kissém ajd mehet rá a darált sertéshús. Kínáld meg borssal, fűszerpaprikával, és nagyon óvatosan sózd, hiszen a barna szószban is van só! Ha megpuhult a hús, a szósztól pedig savanykás-édes és fűszeres, akkor próbáld meg nem bekajálni, hanem betölteni.

4. 

Így valahogy. Aztán erre jöhet még reszelt gouda, meg némi tejföl, hiszen minél krémesebb lesz a végeredmény, annál királyabb!

5.

Valami ilyesmi. A megpakolással óvatosan, mert könnyen borul minden, illetve ahogy a sajt elolvad, és a tejföl is elengedi magát, könnyen kifolyik a burgonyából… A tetejére egyébként jó ötlet némi kakukkfüvet szórni, mielőtt betolod a sütőbe.

6.

Kábé 20 perc alatt sül ilyen szép pirosra. Egy személynek két fél burgonya simán elég, hogyha lecsúszik hozzá egy sör is. Eszerint a fenti épp két és fél adag. :)