Ahol minden sörhöz tudnak új halat mutatni

Írta: Varga Andi

2018-04-06 | 07:22 Magazin

A hal és a sör nagyon menő tud lenni együtt – valahogy így lehetne összefoglalni a Halkakas halbisztró és a Horizont Brewing közös vacsoráját, amelyre abszolút teltház gyűlt össze a Dohány utcai halétteremben.

Nagy várakozásokkal tekintettünk a vacsora elé, hiszen a Halkakas profilja amúgy is kedves a szívünknek, mert rengeteget tesznek a halfogyasztás népszerűsítéséért, amelyet mi is ott igyekszünk támogatni, ahol csak lehet! Aki ott volt a vacsorán, az pedig kétség kívül jól járt, tudniillik nagyszerűen működtek a sörök a hozzájuk komponált ételekkel. A vacsora közben pedig Szalai Tamás a Horizont marketing menedzsere mesélt bővebben a sörökről, így a vendégek komplexebb képet kaphattak a főzetekről a kóstolgatásuk közben.

Persze étel- és sör kedvenc is akadt, de ne szaladjunk ennyire előre még!

Antréként harcsa carpaccio dióolajjal, sült céklával és kecskesajttal került a tányérokra, melyhez a főzde Pilot Series #5 Juicy IPÁ-ját kaptuk. Nyarat idéztünk az esős estén. Legszívesebben egész nyáron ellenék velük: a cékla remek volt, a harcsa is, a rukkola szépen passzolt az IPA kesernyéjével. A dióolaj megbolondította az egészet. A sör vérnarancsos, narancsos puhasága kiváltképp kellemesen hatott.

Harcsa carpaccio dióolajjal, sült céklával és kecskesajttal, no meg a Pilot Series #5 Juicy IPA

Második fogásként érkezett a korhely leves füstölt harcsával, hozzá pedig Saison. Egy szó jutott eszembe, mégpedig, hogy pöpec, és valóban jól álltak egymásnak. A búzasör vajas, pezsgős jellege szép lendületet adott a füstölt harcsával cizellált levesnek.

És a pisztráng, mely harmadikként érkezett: erdei gombás rizottót kapott, társa egy hidegkomlózott Lager lett. A sör laza volt, könnyű, jól csúszott, pici gyógynövényesség egészítette ki a kortyot. A pisztrángnak és a gombás rizottó pedig lehetne egy klasszikus párosítás is akár, annyira egyértelmű harmóniában vannak.

Tokhalsteak marinált kápia paprikával és vöröslencse salátával

A főételek sorát tokhalsteakkel zártuk, amelyet marinált kápia paprikával és vöröslencsesalátával tálaltak. A köret és a hal nagyszerűen összejátszottak, a sör melléjük pedig egy porter lett, mégpedig a Pilot Series #3 Habanero Porter. Nos, ez lett az egyik nagy kedvenc a sorban. Kakaós selyemcukorka illat, kevés medvecukorral, finoman csíp, étcsokis, vagány sör.

Lezárásképp fahéjas-szilvás piskótát kaptunk, belgacsokis trüffellel és ribizlihabbal, mellyel igen jól működött a Pilot Series #7 Coconut Stoutja – nos meg is lett csakhamar a másik kedvenc is. A szilvalekvár kokettált a stouttal. Kis karácsony fíling, sok boldogsághormon. Bőszen hümmögtünk elfogyasztásuk alatt.

Fahéjas-szilvás piskóta belgacsokis trüffellel és ribizlihabbal (Fotó: Halkakas Halbisztró Facebook)

A halbisztróban eddig leginkább borvacsorákat tartottak, de mivel teljesen megtelt az étterem a hal/sör kombóra éhes/szomjas vendégekkel, és remekül sikerült az esemény, bizonyára jönnek még sörös estek! Szóval figyeljétek a Halkakast!