Cikk megosztása
Budapesten kívül többek között Berlinben, Eindhovenben és Koppenhágában is készít más sörfőzdékkel közös söröket a FIRST Craft Beer, amely ebben a szezonban különösen felpörgette a nemzetközi kapcsolatépítést.
Akik ismerik a kisüzemi sörök világát, azoknak nem idegen a modell, melynek lényege, hogy két – adott esetben egymástól nagyon távol működő sörfőzde – összetalálkozik, mondjuk egy sörfesztiválon vagy konferencián, és a frissen kötött ismeretség a végén közös sörfőzésben teljesedik ki.
Ilyenkor az a szokás, hogy a házigazda főzdét később a vendégeskedő kisüzem visszahívja, így az sem ritka, ha egy-egy közös sörnek később megszületik a „párja” is. Az együtt megalkotott söröket szokás szerint a főzdék elosztják egymás között, így mindkét közreműködő a saját piacán tudja érdekességként, limitált termékként értékesíteni. És a legtöbb esetben tényleg néhány ezer doboz sörről beszéltünk, hiszen az 1000-2000 literes főzőházakban készülő kollaboknak csak a fele jut el, ebben az esetben a magyar piacra.
Leginkább az új ismeretségek és új ismeretek szerzése együttesen az, ami motivál minket a külföldi kollabok összehozására – mondta Kocsis Dániel, a FIRST export felelőse. Hozzátette, hogy egy-egy közös főzés során mindkét fél rengeteget tanulhat a másiktól, és a szerzett tapasztalatokat később a saját sörök főzésénél kamatoztathatja.
A BPBW-re készül el a BrewDog kollab (is)
A Berlinben működő BrewDog főzdében jelenleg is folyamatban van egy közös termék készítése, ami azért nagy szó, mert szinte minden sörfőzde álma, hogy a BrewDoggal működhessen együtt. A FIRST-tel közös termék egy erős hazy IPA lesz, amerikai és persze német aromakomlókkal, a magyar közönség először a május 26-án startoló Budapest Beer Week-en kóstolhatja.
Ezzel párhuzamosan pedig még van jópár olyan kollab sör, ami már vagy tartályban pihen, vagy már a sörfőzők megegyeztek abban, mit készítenek majd pontosan, és mikor. A Balkezessel március elején, mexikói fűszerekkel főzött stout ugyancsak a BPBW-en lesz először kóstolható. Áprilisban készült a cseh MadCattal egy tradicionális, dekokciós eljárással főzött láger, újhullámos cseh komlókkal, és a Pivovar Ládví Cobolissal is főztek egy hidegkomlós cseh lágert.
Budapesten, a koppenhágai Christiania Bryghus, a holland Folkingebrew és Crooked Spider főzdék is dolgoztak a napokban közösen a FIRST sörfőzőivel, legközelebb pedig Eindhovenbe utazik a magyar különítmény, hogy a 100Watt Brewery-vel csináljanak egy oat wine-t.
Májusban jön a Hop Hoolingans főzni egy gyümölcsös-fűszeres savanyú sört, és a kölcsönkenyér visszajár, szóval Újpestre érkezik a BrewDog is, egy gyümölcsös berliner weisse közös elkészítése miatt.
Az új kollab sörökről folyamatosan kommunikál a FIRST a Facebookon, a legfrissebb főzeteket pedig a Taproomban vagy a webshopon tudod elcsípni, illetve a FIRST Craft Beer & BBQ-ban és a főzde partnereinél is elérhetők lesznek.
(x)