Cikk megosztása
A Staropramen Ízművek Konyhastúdió nyár végi, szezonzáró eseményének A Kert Bisztró adott otthont, ahol Serényi Zsolt, avagy a Tetovált séf ételkülönlegességeit kóstolhattuk meg néhány korsó Staropramen, no meg a Random Trip és Tóth Vera kíséretében.
Szeptember 5-én, este fél 7 óra után szép lassan szállingóztak az emberek a nagyon tágas és hangulatos kerthelyiséggel rendelkező eseményhelyszínre, ahol már nagyban elindultak az előkészületek az esti programhoz. A kezdésnél már az asztalokon elhelyezett kis kártyákon kiderült milyen stílusú ételek várhatók az este folyamán, és ezekhez mely Staropramen sört ajánlott társítani leginkább.
Az előételek kissé már a téli disznóvágásokat idézték, persze könnyed, a jö időhöz leginkább illő köntösben. A kis szendvicskéken májas hurka és véres hurka karikák, illetve malac rilett volt, marinált vöröshagymával megbolondítva. A májas hurka szinte szétolvadt a számban, nagyon krémes volt és édeskés. A malac rilett is hasonlóan szétomló textúrával, édes ízzel, kellemes élményt biztosított, mely után a robosztusabb aromákkal rendelkező véres hurka a csúcsra járatta az ízlelőbimbókat. Ezek után már tűkön ülve vártam, hogy mi lesz a főétel, melyre azonban várni kellett, hiszen ez volt az est meglepetése.
Időközben a műsor is elkezdődött, melynek legelején Serényi Zsolt és Tóth Vera beszélgettek arról, hogy miért esett a választás a disznótoros menüre. Verának tapolcai lány lévén az ottani szokásokhoz hűen a hedonista étkezés vált be, azaz mindenből együnk, de csak egy keveset. Emellé jön még hogy a vidéki ízvilág része a disznóvágás is, és Vera értendjének fontos részét képezi a hús. Ez után az indítás után Zsolt és Vera kötényt ragadtak és a konyhapult mögé vonultak, ahol az est főételének előkészítését végezték. Majd Vera végül kötényét levette, és átadta a stafétabotot Zsoltnak, aki folytatta a főétel elkészítését, miközben Vera és a Random Trip felvonult a színpadra zenélni.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A koncert végén derült csak ki, hogy mi is lesz a meglepetés főétel: egy alaposan felturbózott tócsni tejföllel, paradicsommal, salátával és kétféle sajttal megszórva. Ez összességében – bármily meglepő is – nagyon könnyű ételnek bizonyult, jól is esett egy korsó Granát mellé, habár a fűszerezés kissé lehetett volna intenzívebb, főleg az volt fájó pont számomra, hogy nagyon óvatosan bántak a fokhagymával.
A kellemes este zárásaként meglepetést is hazavihettek a meghívottak: otthon ezentúl épp olyan staropramenes kötényben tudom elkészíteni a tócsnit, mint amilyenben Verától is Zsolttól láttam.