Cikk megosztása
A komáromi várban elkezdett működni a vadiúj sörfőzde, ami jelenleg kétféle terméket állít elő. 17 év után lett újra saját söre a városnak.
A Kamarum Városi Sörfőzde olyan városban kezdett működni, amelynek nagy sörkészítési hagyományai vannak. Komáromban jelentős mennyiségű sört főztek már a 17-18. században és itt készült eredetileg a Szlovákiában mindig nagy népszerűségnek örvendő Zlatý Bažant is.
A magyar oldalon 1983-ban adták át az évi 250 ezer hektoliter kapacitású sörgyárat, amely később Amstel Sörgyárként működött, aztán a Heinekenhez került, és 2003-ban bezárták.
A Delta összefoglalója szerint 1995-ben kisüzemi sörkészítés is indult a városban. A Karl Beer 2008-ig működött.
Idén viszont elindult kétfajta sör főzése a komáromi erődben. Klapka néven 12-es világos láger készül és van egy könnyedebb, Villa Camarum nevű alsóerjesztésű variáns is. Az újdonságok egyelőre csak üveges formában szerezhetők be, de hamarosan nyílik a főzde saját sörözője is, ahol csapról is kóstolhatók lesznek, ősszel pedig mini Oktoberfestet is terveznek.
Jövőre megcéloznák az évi 7 ezer hektoliter termelést, a két meglévő sör mellé pedig további három – barna láger, IPA, stb. – készítését tervezik.