Cikk megosztása
A magyar kocsmák túlnyomó részéből teljesen eltűnt a korábban általános, egyszerű ételkínálat. Nincs már zsíros kenyér és fasírtos zsömle sem. A kocsmaprogram jó alkalom lenne arra, hogy ezekről is beszéljünk!
A kormány által bejelentett kocsmaprogram fogadtatása kiválóan mutatja, mekkora szükség lenne a hazai sörözők/borozók helyzetének átbeszélésére. A megpályázható 3 millió forintos támogatásért a a döntéshozók voltképpen semmit nem várnak cserébe a kocsmáktól. Holott az egész Európára jellemző „kocsmaválság” (ti. máshol is átalakul ezen vendéglátóhelyek szerepe) ismeretében fontos lenne tisztázni olyan kérdéseket, hogy miben tudná segíteni a kocsma egy-egy közösség életét, létezhet-e „alkoholmentes kocsmázás” és hogyan lehet valódi közösségi tér egy söröző/borozó.
A pubokról szóló, itt olvasható cikkben felvázoltunk pár lehetséges, külföldön működő modellt a kocsmák szerepének megújulására. Ezek egyike az ételkínálat visszavezetése lenne. „Németországban és Csehországban jól látszik, micsoda hozzáadott értéket képvisel, ha ételt is kínál egy-egy söröző” – írtuk.
A hazai kocsmákból sajnos kikopott az értelmezhető ételkínálat. Az egykor népszerű, egyszerű pubfoodot felváltotta a ropi és a chips, ha van egyáltalán. Még a zsíros kenyér is eltűnt, a melegszendvicsről és a sült kolbászról nem is beszélve.
A jelenség mögött – a vendéglátósok szerint – leginkább a vendégek biztonságát szavatoló, de sokszor túlzó előírások, szabályozások és szigorú bürokrácia áll. A HACCP biztonság, az Élelmiszerlánc-felügyelet elvárásai mellett még számos előírás van, amelyek nem könnyítik meg azoknak a dolgát, akik nem előre csomagolt ételeket szeretnének kínálni az általuk üzemeltetett vendéglátóhelyen.
A kocsmaprogram alkalmas lenne arra is, hogy felülvizsgáljuk, milyen reális könnyítések épülhetnének be a rendszerbe annak érdekében, hogy visszatérhessen a sörözőkbe a csirkemájas zsíros kenyér, a velős pirítós, a fasírt és a rántott húsos szendvics!
Hiszen, ahogy korábban már írtunk róla, támogatást csak az után szabadna adni egy-egy intézménynek, hogy meghatározzuk, mit várunk érte cserébe. Az egyik lehetne a sör/borkorcsolya kínálat, amire az igényt mi sem mutatja jobban, hogy épp a közelmúltban kezdték gyűjteni a Mutass egy kocsmát Facebook csoportban azokat a helyeket, ahol van (még) ennivaló is. A lista itt böngészhető!