Cikk megosztása
A sör és a söripar folyamatosan változik: miközben a helyi alapanyagok és a klasszikus lágerek újra reflektorfénybe kerülnek, a sörfőzdék sokszor a túlélésért küzdenek. Egyre gyakoribbak az alacsonyabb alkoholtartalmú variánsok és van itt valami egészen meghökkentő is. Nézzük!
A cikk a BrewStudio házisörfőző iskola közreműködésével jött létre.
Az emberi kreativitás egyik legjobb példája talán maga a sör. Itt van ez az ősrégi, legalább 13 ezer éves ital. Joggal feltételezhetné bárki, hogy ennyi idő alatt minden létező növényt belefőztük már a sörbe, kipróbáltunk már mindenféle malátát és az összes szóba jöhető technikát elsütöttük már. Szóval olyan nagy újítások már nem jöhetnek.
Aztán látjuk, hogy dehogynem! Újfajta komlók, erjesztési eljárások és trendek váltják egymást évről évre, amelyek jelzik, hogy a sör az évezredek múlásával sem veszített semmit a lendületéből. Az új irányokról és várható trendekről legutóbb a budapesti Central European Brewers Conference-en kaptunk ízelítőt.
Globális műfaj, helyi alapanyagok
A kraft sör egy globális entitás. Az IPA mindenhol IPA, nehéz megmondani róla, hogy az az Egyesült Államokban, Kínában vagy épp Magyarországon készült-e. Ez egyrészt azt jelenti, hogy maga a műfaj rohamtempóban fejlődik, hiszen a földrajzi határokra fittyet hányva rengeteg ember dolgozik rajta. Másrészt ez azzal is jár, hogy a lokális jellege teljesen eltűnik, mert mindenki ugyanazokból alapanyagokból, hasonló módon készíti el a saját sörét.
Ebből a spirálból a helyi alapanyagok használatával lehet kikerülni, amelyre jó példa a ghánai Tale Beer sörfőzde. Ők a főzés alapjának a belga technológiát tekintik, azonban a söreikben elsősorban a helyi rizst részesítik előnyben, amelynek aránya akár a 75%-ot is elérheti. Ebben rengeteg lehetőség rejlik, hiszen már csak a rizsfajták keverésével is olyan ajtók nyílnak meg egy kreatív sörfőző előtt, amelyek létezéséről korábban nem is tudott. Érdemes lenne itthon is körülnézni!
Előtérbe kerül a sörfőzde üzleti oldala
A sörfőzdék (és természetesen a kocsmatulajdonosok) számára komoly fejtörést okoz, hogy egyre kevesebben járnak a sörözőkbe. Egy ideig lehetett ezt a covid járvány miatti bezárások utóhatásaira fogni, de 2025-ben ez az érv már érezhetően ingatag lábakon áll, és persze nem segíti a helyzetet a vásárlóerő csökkenése, illetve a sör egyre növekvő bekerülési költségei sem.
Ennek következménye, hogy a legtöbb sörfőzde túlélő módba kapcsolt, vagyis sokkal inkább előtérbe kerül az üzlet gazdasági oldala. Felértékelődik egy stabil alapszortiment ereje, a fogyasztási szokások alapos ismerete és a költségoptimalizálás is. A sok újdonság mellett fontosak lettek azok a sörök is, amelyek folyamatosan elérhetők, és amelyeket a fogyasztók nemcsak szívesen, hanem – ami még fontosabb – rendszeresen vásárolnak. Persze ezek eddig is szerepet játszottak a főzdék életében, de most már üzleti szempontból sem lehet hibázni!
A láger visszatérése

Ha belépünk egy kortárs sörszaküzletbe, akkor láthatjuk igazán, hogy a sör definíciója igencsak megengedő. Milliónyi íznek, illatnak és textúrának van jogosan helye benne, aminek egyik logikus következménye a káosz. Lehet és érdemes szeretni a gyümölcsös, savanyú vagy éppen nehéz, testes söröket. Azonban úgy tűnik, hogy a sör valamiféle egyensúlyra törekszik, hiszen felfutóban vannak a kraft lagerek. ”Főzd azt, amit te is szívesen innál!” – szól a parancs a modern sörfőző fejében, és úgy látszik, hogy sokan nem is vágynak másra, mint egy tiszta, ropogós lágerre, ami maximum annyiban új, hogy az elmúlt évtizedekben kifejlesztett sztár komlók karaktere érződik benne. És ez talán így van jól. A sör egyik nap egy harapós IPA vagy egy harcos savanyú sör, máskor pedig végletekig kibalanszírozott világos láger. A sörnek ezer arca van és nekünk mindegyikre szükségünk van.
Trendekről, röviden
A hordóérlelt, robosztus, nehéz, magas alkoholtartalmú tételek árnyékában egy új hullám kezd éledezni: ez pedig a könnyedebb, de tökéletes egyensúlyban lévő, mégis barrikolt sörök világa, amelynél a natúr hordók kerülhetnek a fókuszba.

A szabad kapacitások kihasználása miatt sok főzde kezdett itthon és külföldön is üdítőital-fejlesztésbe. Ezek közül az Egyesült Államokban a sörfogyasztók körében egyre népszerűbb a hop soda, vagyis a komlózott, szénsavas víz.
Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök piaca továbbra is növekedni fog. Bár még mindig sokan kínosnak érzik, ha egy sör csupán 2-3%-os alkoholtartalmú, az alkoholmentes változatok pedig egyenesen szekunder szégyent váltanak ki belőlük.
Aki így vélekedik, annak érdemes lehet újragondolnia az álláspontját, hiszen ezek a sörök már messze nem azt jelentik, mint 1-2 évtizeddel ezelőtt. Az alacsony alkoholtartalmú sörök egészen új lehetőségeket és szakmai kihívásokat teremtenek, miközben az alkoholmentes sörök minősége is jelentősen meghaladja azt a képet, amely sokak fejében él.
A gazdasági kihívások ellenére a 2025-ös év is kifejezetten izgalmasnak ígérkezik, hiszen bár senki sem számít arra, hogy a feje tetejére áll a sörös világ, sokat tökéletesedhetnek azok az eljárások, amik már az elmúlt évek trendjeit is meghatározták.