Cikk megosztása
A Central European Brewers Conference nyitó előadásában Joe Stange, a Craft Beer & Brewing szerkesztője hosszasan beszélt a kisüzemi sör helyzetéről és lehetőségeiről. Sok minden más mellett szóba került egy régi ismerős is, amely szerinte jó eséllyel térhet vissza, de más formában, mint ahogy megismertük. Igen, a hard seltzerről van szó.
Mi az a Hard Seltzer?
A kategória, amelytől – főleg a tengerentúlon – sokat vártak, de végül hamar kipukkadt a lufi.
Emlékeztetőül:
- A hard seltzer szénsavas és alkoholos víz, amiben gyümölcs aroma van.
- Az elsők az Egyesült Államokban készültek.
- 2018-2019 volt, amikor a legnagyobb italgyártók is beléptek a seltzer piacra, amely pillanatok alatt telítődött.
- Az italtípus népszerűségét a 2000 után születettek pörgették, és az USA-ban még mindig jó üzlet a gyártása.
- Nálunk senkit sem érdekelt.
Viszont Joe Stange többek között arról is beszélt Budapesten, hogy szerinte a főzdék egyik kitörési pontja lehet a „Hard Hop Water”, ami a hopszóda alkoholos változata. Vagy, ha úgy nézzük, a komlókkal ízesített szénsavas víz és a hard seltzer hibridje.
A Craft Beer & Brewingnél úgy vélik, ha a sörkedvelőknek nem is jött be az aromás, szénsavas alkohol, a komlóízű majd be fog. Pláne, hogy egyéb gyógynövényekkel is megküldhető, szóval marha jól lehet használni hozzá helyi és szezonális alapanyagokat. És máris a gin, sőt inkább a gin tonic pályáján focizunk, amelyek aktuális népszerűsége vitán felüli.
Totál komlóíz és illat, természetes alapanyagok, ropogós, száraz és pezseg. Mégsem sör. Hogy hangzik?