Cikk megosztása
2020. augusztus 29-én, szombaton sörbírálói tanfolyam került megrendezésre az Első Magyar Házisörfőző Egyesület szervezésében Budapesten, a Legenda Sörfőzdében. Egy rakás sörhiba és teszt után várjuk a szeptemberi házisörfőző versenyt!
Az Egyesület nonprofit kezdeményezés, alapítása 2011-ben történt. Fő tevékenységük eredményeképpen, a házi sörfőzők saját főzeteiket megmérettethetik egy-egy versenyen. A tavaszi verseny nemzetközi, és 2011. óta töretlenül, minden évben megrendezésre kerül, így idén márciusban már maguk mögött tudhatták a IX. Nemzetközi Házisörversenyt. Az őszi, nemzeti versenyt pedig idén szeptemberben másodszorra bonyolítják le. Az Egyesület vezetőségét jelenleg két alelnök, valamint Bajkai Tibor elnök (és alapító tag) alkotja, ő tartotta 29-i képzést is.
Bajkai Tibor 2009-ben kezdte a házisörfőzést, melyet hobbijának tekint, és azóta is szeretettel űz, így mára már közel 200 főzetet tudhat maga mögött. Egy rövid ideig kipróbálta a gerilla sörfőzést, leghíresebb készítményei a Dühös, a Fazon és a Pandora’s Hop(e).
Egyébként biológusmérnökként végzett, 20 éves élelmiszeripari tapasztalattal rendelkezik, döntően termékfejlesztés és minőségirányítás területen. Az érzékszervi bírálatok fejlesztését régóta tartja saját hivatásának, így 2004-ben Sárváron létrehozta első laborját, és ezt azóta több cégnél is sikerült megvalósítania. 2016-ban jelent meg negyedmagával írt könyve, a „Sörfőzés otthon, egyszerűen”, mely mélyebben bemutatja az otthoni sörfőzés tudományát. Az ő ötlete volt, hogy az egyesület sörversenyeket szervezzen. Igen ám, de ezekre a versenyekhez szükség van bírákra, így egyértelművé vált, hogy bírálói tanfolyamot is kell tartani.
A kurzusra nagyjából 20 jelentkező, két videóban kapott elméleti oktatást, melyet előzőleg, otthon tekinthettek meg. Az első videoban Bóka István beszélt a sör érzékszervi bírálatának alapjairól, míg a másodikban a Beer Judge Certification Program alapismereteiről és irányelveiről volt szó, a BJCP alapú versenyek sörbírái számára. A több mint egy órányi internetes anyag lehetővé tette, hogy a helyszínen inkább a gyakorlati részen lehessen a hangsúly. Sajgó Álmos, és a Fehér Nyúl Brewery jóvoltából tíz ízhibával ismerkedhettek meg a hallgatók. A leggyakrabban előfordulók ezek közül a diacetil, a DMS, a fényíz, de kóstolásra kerültek a füstös, fenolos, és banános ízekkel elrontott sörök is, hogy a versenyen bírálóként, ezek könnyebben felismerhetővé váljanak.
A hibák után a leendő bírák tesztelhettek a szeptemberi verseny kategóriáit hűen képviselő benchmark söröket, melyeket vizsgálva ki kellett tölteni a versenyeken is használatos sör értékelő lapot. (A lapot bárki letöltheti az Elsősör.hu oldalról.)
Végül következett egy rövid írásbeli felmérés, és a vakteszt, ahol a tízből hat hibát kellett beazonosítani. A sikeres vizsgával rendelkezők bírálói kártyát kapnak, mellyel akár már a szeptember 12-i versenyen értékelhetik a söröket.
A képzés hasznos lehet azok számára, akik szeretnének a sörök világával még részletesebben, szakmai oldalról is megismerkedni, jól jöhet a sörfőzőknek, hogy be tudják azonosítani az elkövetett hibákat, és esetleg javítani rajtuk, valamint azoknak, akik szívesen vennének részt sörversenyeken bírálóként.
Az esemény végén lehetőség nyílt csatlakozni az egyesülethez tagként, ennek díja 6000 ft, és 13 hónapra szól. Számos előnye van, amellett hogy egy mindig jókedvű sörös társaság részeseivé válhatunk, első kézből kapunk értesítést a rendezvényekről, és egyéb hírekről. Találkozókon, konferenciákon, hazai és külföldi versenyeken vehetünk részt pontozóként, de a tagsági kártya felmutatásával akár 10% kedvezményhez is juthatunk az Egyesületet támogató partnerek üzleteiben.
A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködéséből jött létre.