fbpx

Latin tűz a pohárban – II. Rum Show Budapesten

Írta: Kovács Bálint

2023-09-19 | 10:00 Magazin

A WhiskyNet által szervezett Rum Show már tavaly, az első alkalommal is egészen sikeres volt. Azért legyünk őszinték, mindent, amiben latin tűz ég, valahogy könnyebb eladni, egy skandináv káposztafesztivál például sokkal kevésbé szexi termék, marketinges legyen a talpán, aki teltházat csinál rá!

Második alkalommal még nagyobb helyszínen (a Millenárison), még több kiállítóval, külföldi szakértőkkel, latin műsorral és persze rengeteg rummal és egyéb párlattal rendezték meg, még nagyobb sikerrel, mint tavaly.

A második Rum Shownak úgy indultam neki, hogy, mivel az első alkalmával már majdnem beleláttam valamiféle rendszert a rumok világába, találkoztam az angol, a francia, illetve spanyol stílussal (mindhárom ország rendelkezett anno latin, karibi gyarmatokkal, és mindhárom birodalom a maga ízlésére formálta a cukornád párlatokat) így a második alkalommal még rendszerezettebbé teszem ezt a tudást, még jobban átlátom majd a különböző irányzatokat.

Spoiler: nem sikerült, de nem bántam.

Több helyen szóba hoztam a fent említett hármas felosztást, amire mosolyogtak: igen, ők is hallottak róla, biztos van is benne valami, de. És kiderült, hogy szinte minden országban készítenek mindhárom stílusnak megfelelő rumokat. Akkor talán a melaszból vs cukornád levéből készült rumok lennének különböző kategóriák? Lehet, készül ilyen is, olyan is, és persze találtam olyat, ahol keverik a kettőt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Ha már itt tartunk, maga a keverés: ahogy a whisky esetében is létezik a single malt illetve blend, sőt akár évjáratos párlat is, ez a rumoknál még inkább így van, adott esetben az sem elképzelhetetlen, hogy különböző országokból származó alapanyagokat, vagy párlatokat gyúrjanak össze egy rummá.

És persze a hozzávalók: a Karib térség nem Németország, itt nincs Reinheitsgebot, kóstoltam vörös banánnal, kávéval, ananásszal, miegyébbel ízesített, kevert, érlelt tételeket.

A végén azzal a gondolattal jöttem el, hogy ugyan biztos vannak a világban rumszakértők, akik több évnyi tanulás után látnak valami rendet a rumok világában, azonban nekünk, mezei rajongóknak, ezt is, épp úgy, mint a latin virtust, nem érteni, érezni kell. Nagyjából az lehet az elképzelés, hogy csináljunk valami finomat, mindegy hogy hogyan, mindegy hogy miből. Kortyolgassuk, közben ragyogjon a lemenő nap, zúgjon a tenger, táncoljanak a lányok. Akinek pedig fegyelmezetten, szigorúan szabályszerűen elkészített italra van gusztusa, annak irány az Oktoberfest!