Cikk megosztása
Hatalmas a savanyú sör divat. Az USA után Európa craft sörfőzdéi is sorra jönnek ki a maguk saját sour alejeivel. Nézzük, hogy mely klasszikus sörtípusok azok, amelyek eredetileg is a savanyú sörök családjához tartoztak!
Klasszikusan nem is tartanak nyilván sokféle savanyított sört, igaz, a sörforradalom kinevelt pár olyan, korábban nem ismert fajtát, mint mondjuk a sour IPA.
Nagyjából a 19. század közepéig/végéig egyébként a savanyú sörök sokkal leterjedtebbek voltak, de ennek mindössze annyi oka van, hogy a korabeli sörfőőzők nem ismerték azokat a gombákat és baktériumokat, amelyek a savanyodást előidézik, tehát nem tudhatták mitől lettek a főzetek olyanok, amilyenek. A tudomány és a technológia fejlődésével a sörfőzők jó esetben abszolút uralják a mikroorganizmusok működését a főzdében, így jöhetett el az ideje a szándékosan, de kontrolláltan savanyított sörök divatjának, amelyeknél nem a komlók és a maláták a fontosak, hanem a különböző savanyító mikroorganizmusok, valamint az erjedés folyamata.