fbpx

Villámgyorsan itt a szezonjuk: készíts cuki, sörös mézeskalácsfigurákat!

Írta: BeerPorn.hu

2020-11-06 | 10:08 Magazin

Fotó: Pxhere.com/Khan Fahad

Elég jó móka bármelyik őszi-téli hétvégén sörös mézeskalácsfigurákat készíteni, pláne, hogy ha nekiállsz, a szegfűszeg, a narancshéj és a sör illata az egész lakást belengi majd! Arról nem is beszélve, hogy mennyire kúl dolog ilyesmit ajándékozni karácsonyra!

Nagyon intenzív téli ízek és illatok, a formáknak pedig csak a fantázia szabhat határt! Oké, a csillag, a szívecske és az emberke alap, de te is bevállalod a sörösüveg alakú sütit?

Hozzávalók:

A sör redukcióhoz:

  • 3,5 dl sör (az mindegy, hogy láger vagy ale, világos, vagy sötét, de mindenképp kevésbé komlós, inkább édeskés, malátás ízvilágút válassz)
  • 6 evőkanál barna cukor

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 narancs lereszelt héja
  • só, szegfűbors, szerecsendió, fekete bors, szegfűszeg
  • 25 dkg vaj
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Ha minden megvan, jöhet az összeszerelés!

Először a sör redukciót dobd össze, mert ahhoz kell egy csomó idő, illetve még hűlnie is kell majd! Cserébe tök egyszerű: öntsd a sört egy edénybe, tedd hozzá a barna cukrot, és kezdd el közepesen magas lángon forralni. Ha forr egy ideje, csökkentsd a hőt, hogy egyenletesen, de ne túl nagy intenzitással bugyogjon. Főleg a vége felé kevergesd gyakran, nehogy odaégjen! Ha jól csináltad, 35-40 perc múlva már csak 05-1 dl sör lesz az edényben, és épp ennyi kell a sütibe! Ha megvan, tedd félre, hogy lehüljön.

Fotó: Freeimages.com/Gyulavári Csaba

Aztán egy nagy tálba mehet bele a szobahőmérsékletű vaj és a cukrok, és keverőgép segítségével addig kell keverni, amíg egészen krémes nem lesz. Ha már jól néz ki, tedd bele a tojást, a kihűlt sör redukciót és a vaníliát, majd lassú keverés mellett fokozatosan mehet bele a liszt, a narancs héja, és a fűszerek is.

Ha pofás tésztává állt össze, csomagold be fóliába, és mehet egy órára a hűtőbe, pihenni.

Ha kipihente magát, lisztezett felületen vágd ki belőle a kívánt formákat, amik mehetnek a tepsire (vigyázz, ne érjenek össze!). Ha nagyon szép eredményt akarsz, a formákat sütés előtt tedd 10 percre a mélyhűtőbe, így garantáltan olyanok maradnak, amilyenekre vágtad őket!

180 fokon, kb negyed órát kell sütni őket, amíg a szélük kissé meg nem pirul. Zárt dobozban a hűtőben elvannak pár napig, de sokkal valószínűbb, hogy hamarabb elfogynak! :)

(Via)