Világhódító útra indult a kvasz

Írta: BeerPorn.hu

2016-11-29 | 07:23 Magazin

Fotó: Homesteaddiet.com

Fotó: Homesteaddiet.com

Végy egy brutálisan karamellás, fűszeres, klasszikus angol bittert és add hozzá egy dunkel krémességét – így jellemzi az Allaboutbeer.com a Goose Island Sörfőzde Kvass „sörét”, amelyet egy ukrán bevándorlóval készített el a Chicago-i üzem.

Kate Alimpiyeva Ukrajnából költözött az Egyesült Államokba, ahol úgy gondolta, hazája erjesztett gabonaitala annyira király, hogy tetszeni fog az amerikai fogyasztóknak is. Ahhoz azonban, hogy legyen bizodalmuk megkóstolni az újdonságot, szükséges volt egy ismert márkanév… Az első pár hordót a texasi Jester King Brewery készítette el.

A kvasz egyébként nagyon régi ital, már 989-ben említi Vlagyimir kijevi nagyfejedelem krónikája. Oroszországban nemzeti italnak számít, de Ukrajna kárpátaljai részén is több helyen csapolják „vastehénből” az alkoholmentes verzióját.

Fotó: Vegankitchenlab.de

Fotó: Vegankitchenlab.de

A kvasz otthon is könnyen elkészíthető. Ukrajnában rozskenyérdarabokat pirítanak meg, majd vízzel és cukorral, speciális élesztővel erjesztik, és esetleg mentalevéllel, gyümölccsel ízesítik. Az italt eredetileg szűretlenül, a benne lévő élesztővel együtt szolgálják fel.

Az USA-beli Jester King Brewery összesen 35 hordóval készített a kvaszból, és csakhamar mások is elkezdték készíteni a szláv italt, felismerve, hogy hibátlanul illeszkedik a tejsavval erjedő sörök trendjébe.

Alimpiyeva szerint a kvasz megérdemli, hogy egyre népszerűbbé váljon, és úgy tűnik ezt a fogyasztók, és jónéhány sörfőzde is így gondolja.