Vérbeli craft sörrel gurít nagyot a Beer Corner

Írta: Knap Gábor

2020-04-28 | 06:13 Magazin

A Gyulán működő Beer Corner – Viharsarki Sernevelde újdonsága egy olyan sörtípus, amellyel a legbevállalósabb kraft főzdék szoktak csak próbálkozni, mégis tökéletesen illeszkedik az elsősorban klasszikusokkal dolgozó főzde szortimentjébe. Azt is eláruljuk, miért!

De előbb nézzük, mit kell tudni a Beer Cornerről!

A sörfőzdét 2017-ben alapították, méghozzá abból a megfontolásból, hogy egy olyan turisztikai központ, mint Gyula, nem működhet saját, kisüzemi főzde nélkül. Nem is kellett sokat várni arra, hogy visszaigazolást nyerjen ez az elképzelés, hiszen egy évnyi működést követően csaknem a duplájára bővítették a kapacitásukat. Egészen pontosan a kezdeti 14 ezer liter erjesztőtérről 26 ezerre bővültek. De ha időrendben akarunk haladni, ez volt a sztori: ’17-ben megkezdődtek a próbafőzések, 2018 márciusában megnyitott a sörfőzdében/sörfőzde mellett működő étterem, és sorra jöttek ki a sörökkel is.

Apropó, étterem! Szerencsére nem csak azt volt alkalmunk kipróbálni, mik készülnek a sörfőzdében, hanem azt is, mi kerül ki a konyhából! A pub/étterem ráadásul tényleg egy üvegfallal van csak elválasztva a főzdétől, szóval lehet bámészkodni, az étlepon pedig nagyon király dolgok vannak. Békés megyében nem maradhat ki a kézműves snack kolbász, nagyon ott vannak a hamburgerek, van BBQ oldalas, sörben pácolt, sült sertéscsülök, de ha nem akarod telekajálni magad, könnyített menü is van, mint például az aszalt paradicsomos csirkenyárs, vagy a tökéletes, petrezselymes, citromos pisztráng. A fogásokba pedig – ahol lehet – nem szégyellik beletölteni a söreiket sem. A pácolt meggyel megpakolt, meggysörös sorbet ugye nem szorul további magyarázatra? :)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Beszéljünk a sörökről is!

A Beer Corner sörfőzőmestere Jakucs Levente, akinek maximalista hozzáállása nagyszerű söröket eredményez. Ott van rögtön a főzde alapsöre, egy sima, cseh ászok, amiből a teraszon üldögélve pont annyit tudsz elkortyolgatni, mint egy igazi cseh sörkertben (és frissen csapoltan, elvitelre verhetetlen áron adják).

A meggysörös sorbet után nem nehéz kitalálni, hogy Gyulán készül meggy ale is, tök jó kis sör, és nem okoz csalódást a szilvás megfelelője sem. Természetesen mindkettő felsőerjesztésű, illetve csak gyümölcs kerül bele, semmi trükk!

Kevésbé megszokott, de a Beer Cornerben van egy brown ale is a sorban, pörkölt malátákból, amerikai komlókkal, és utóbbiak vannak a főszerepben természetesen a főzde IPA-jában is.

És ha megvolt a cseh és az angol-amerikai vonal is, nem hiányozhat a német: főznek igazi banános, szegfűszeges illatú bajor búzasört is.
A Beer Corner sörei a végletekig letisztultak, érezhető rajtuk az alaposan átgondolt koncepció, és ugyanez jellemző az általuk készített újdonságra is, amely nem más, mint egy egreses gose.

A Büszke Piszke

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Az új sör receptjét Bába Ákos készítette, akinek a neve azoknak lehet ismerős, akik figyelemmel kísérik a hazai házisörfőző versenyeket. Ákos rendre nagyszerűen szerepel ezeken, a Büszke Piszkében pedig összehozta a gose sörtípust, a hozzá talán leginkább illő gyümölccsel, az egressel.

A sörfőző kábé négy éve találkozott először a gose-val, és persze rögtön kipróbálta, milyen elkészíteni. Három főzeten keresztül finomította a receptet, hogy a sósság, a savanyúság és a búzasör jelleg harmonizáljon egymással, illetve szépen illeszkedjen bele a koriander.

A sör, amit két hétig érleltek együtt az egrespürével, könnyed, gyümölcsös, elsősorban annak tetszik majd, aki szereti a búzasört, illetve annak jön majd be természetesen, aki kedveli a savanyú, pezsgőre emlékeztető söröket. Szerencsére már rendelhető a Beer Corner webshopjából!