fbpx

Tudtad, hogy ha akarnák, sem tudnák vizezni a sört a fesztiválokon?!

Írta: BeerPorn.hu

2019-07-26 | 12:30 Magazin

A magyar fesztválozók fejéből kitörölhetetlen gondolat az, hogy a nagy nyári bulikon vizezik a sört. És nem csak a fesztiválokon, hanem a meccseken, koncerteken is. Nos, rossz hírünk van az ilyen elméletek terjesztőinek: vizezni nagyon nehéz lenne, és amúgy sem éri meg.

Mint minden legendának, nyilván a vizezett sörnek is van alapja, de az valószínűleg nem a fesztiválokon, hanem inkább a kocsmákban keresendő. Igaz, ott is érvényes a lent részletesen is kifejtett nehézség: a hordóba nehéz beletenni a vizet.

A sörgyárak közötti éles verseny miatt pedig ugyancsak öngyilkos dolog lenne, hogyha valamely gyártó megengedné magának, hogy vizezett sörrel jelenjen meg egy rendezvényen. Az intézményesített csalásnak ezen módját nyugodtan kizárhatjuk, pláne, hogy sokkal kifinomultabb módszerek léteznek arra, hogy minél olcsóbban lehessen sört előállítani.

Szóval marad a helyben történő okoskodás, ami azért kockázatos, mert az egyes sörös cégek területi képviselői sorra járják a kocsmákat. Az ő feladatuk egyebek mellett az, hogy minél jobb minőségben jusson el az adott gyár terméke a fogyasztóhoz. Elvileg még arra is figyelnek, hogy rendszeresen és rendesen legyen tisztítva a sörcsap, helyesen történjen a csapolás, satöbbi. Szóval náluk egyészen biztosan kiverné a biztosítékot, hogyha a legapróbb jelét látnák a vizezésnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

A hordóra visszatérve pedig… Nos, mindegyiken van egy zárósapka, amelyet a gyárban tettek oda. Azt a csapos veszi le, ezzel lehet ellenőrizni, hogy nem babrált senki korábban a hordóval. Amiben pedig egyébként nyomás van, vagyis igen körülményes lenne vizet csorgatni bele. A csapolórendszer zárt, szóval megint csak komoly sufnituning kellene hozzá, hogy ott vizet lehessen juttatni az italba.

Ezek alapján a sör vizezését inkább isten háta mögötti, falusi kiskocsmában lehet elképzelni, ahol viszont úgyis mindenki ismeri a csapost és az eladott mennyiség sem olyan jelentős, hogy megérje bajlódni vele. Persze ez nem zárja ki, hogy előfordul ilyesmi, de minden bizonnyal nagyon ritka.

Ahol viszont tök kizárt, hogy hosszas barkácsolással valahogyan rákötik a rendszerre a vízcsapot, és okosítják a dolgot, az a fesztiválok világa, ahol a sörgyárak munkatársait a fogyasztóvédelem, a NÉBIH és a NAV váltja a pultnál, miközben többnyire diákmunkások csapolnak, órabérben, így semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy vizezzék a sört.

Hogyha te mást tapasztaltál, oszd meg élményeidet velünk a Facebookon!