fbpx

Tudja valaki, mennyi sört kell most készíteni?

Írta: BeerPorn.hu

2020-06-04 | 06:45 Hírek

Fotó: Visitcalifornia.com

Még a nagy söripari szereplők sem látják biztosan, mit hoz a következő néhány hónap: vendéglátóipar nyitásának üteme, a „false start” elkerülése pedig sorsdöntő lehet a kisüzemi sörfőzdék egy részére nézve.

A „false start” (hamis indulás) kifejezés arra utal, hogy a sörfőzdék a vendéglátóhelyek megnyitásával újra termelni kezdenek, de mivel a koronavírus továbbra is jelen van, bármikor életbe léphet újabb szigorítás. Hogyha pedig az megtörténik, a válságból éppen csak kikecmergő sörfőzdék még nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Nick Mackenzie, a Greene King nevű, az Egyesült Királyságban működő érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a „false start” egyenesen katasztrófát jelentene az iparág számára.

Pedig láttunk már példát arra, hogy a nyitás után újból bezáratták a vendéglátóhelyeket – ez történt Hongkongban, ahol a bárok többször is megnyitottak, majd bezártak, a fertőzések számának alakulásától függően, de Németországban is felmerült a részleges zár, amikor a nyitás után növekedni kezdett az új fertőzések aránya.

Magyarországon a nagy gyártók sem biztosak még abban, hogyan alakul a nyári szezon. A Borsodinál az elmúlt hetekben egyeztettek a partnerekkel. Az ő tapasztalataik szerint a vendéglátóipari szereplők nagy arányban tervezik az újra nyitást – vagy azóta már újra is kezdték a működést. De kérdéses, milyen mennyiségű sörrel kell készülni, hiszen senki nem tudja, hogy a vendégek milyen gyorsan szoknak vissza a vendéglátóhelyekre.

Az első pár hétben szemmel láthatóan beindult az élet az éttermekben, sörözőkben, de a Világgazdaságnak nyilatkozó Ali Rawech Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa szerint is egyelőre óvatos a vendéglátóipar. A HopTopnál úgy tapasztalják, hogy emiatt nagyon nehéz előre tervezni a gyártóknak, hozzáigazítani a kínálatot a bizonytalan kereslethez.