Trendbe illeszkedik a lambic könnyített verziója

Írta: BeerPorn.hu

2017-10-02 | 07:10 Magazin

Fotó: Splendidtable.org

Világszerte trend, hogy – miközben tök népszerűek a tripla IPA-k és az imperial stutok – az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök kerülnek előtérbe. Hogyha pedig spontán erjedéssel készülnek, még inkább megmozgatják a sörkedvelők fantáziáját. Ezért kell beszélnünk a meertsről.

Ha bírod a lambicot, imádni fogod a kistesóját – írja a Draft Magazin. A lap Levi Funk sztoriját meséli el, aki wisconsini főzdetulajdonodként hallott a meertsről, majd elkezdte kutatni a stílust, és elkészítette saját verzióit belőle.

A meerts történelmi sörfajta, sztorijának helyszíne pedig Pajottenland, Brüsszeltől nem messze. Ott készülnek az igazi spontán erjesztett sörök. Meerts-et a lambic második, kevesebb cukrot tartalmazó sörlevélből készítettek. Alkoholtartalma mindössze csak 3-4%, friss cucc, így nem is igényli a hordós érlelést, néhány hónap alatt meg is itták, nem tartották hordóban évekig, mint a nagy testvért.


Jó, de mi az a lambic?

A lambic csak Belgium meghatározott régiójában készül, spontán erjedéssel. Vagyis miután megfőzték a sörlevet, természetes élesztőgombáknak és baktériumoknak teszik ki. Rengeteg olyan mikroorganizmus van, amelyek nélkül nem lenne ilyen jellegzetesen fanyar, időnként kissé oxidált fehérborokra emlékeztető ízű a sör, de a legfontosabbak a Brettanomyces bruxellensis és a Brettanomyces lambicus nevű élesztőgomba.


Levi Funk nagyon lelkendezett egyébként a magazinnak. Elmondta, hogy meertsről sokkal többet tudnak előállítani, mint a hagyományos lambicból, és persze már készített a sörtípussal gyümölcsös és Galaxyval hidegkomlózott verziót is.

De úgy tűnik, más is szemet vetett már a meertsre. Trevor Rogers, az ugyancsak USA-beli Garde Brewing tulajdonosa hasonló sörrel kísérletezik. „Olyan saját hagyományokat igyekszünk megteremteni, amelyek gyökere az európai sörkultúrából jön, ezért nem is nevezzük ezeket a söröket lambicnak vagy meertsnek” – nyilatkozta.

Rogers belepakolja tölgyfahordóba a sört, mert úgy véli, megtalálta azt a verziót, amely elég stabil hozzá, és amelyhez az érlelés pluszt tud hozzáadni. Azonban az, hogy milyennek is kellene lennie a jó meertsnek, érdekes kérdés, hiszen a stílus nem is rendelkezik BJCP kategóriával.

Levi Funk szerint az övé roppant citrusos és könnyed. Egy jó átjárót képezhet a savanyú sörök világába – mondta.