fbpx

Timco Brewing – ezt az arcot nem fogod elfelejteni

Írta: Knap Gábor

2021-11-16 | 11:41 Magazin

A Belvárosi Sörfesztiválon mutatkozott be a szélesebb közönségnek a Timco Brewing, a magyar piac egyik új gerillaformációja. Az új márka hamar belopta magát sokak szívébe, amiről a sörök mellett Tim, leginkább a Timco Brewing arca tehet.

Tim Helmick az Egyesült Államokból érkezett. Amerikai katonaként került Magyarországra, néhány évvel később pedig már a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen találta magát, ahol épp angol nyelvű tanárt kerestek. Ott kezdett el oktatóként dolgozni, majd megismerkedett későbbi feleségével, így ragadt Magyarországon.

A sörfőzés régi szenvedélye volt, és egyre több típust próbált ki, ahhoz viszont, hogy Vesztergom Balázzsal ketten, végül elindítsák a Timco Brewing-ot, még kellett egy lökés. Utóbbit egy hosszabb írországi utazás jelentette. Akkoriban már az International School Budapest-nél tanított és egyik ottani kollégájával – Brian-nel – vágtak bele Budapesten a Davy Byrne’s Irish Pubba.

A kocsma egyébként a Jókai utcában, az Oktogontól pár lépésre található és tényleg visszaadja a szigetország béli ivók hangulatát: hatalmas a tér, vannak különtermek, lehet dartsozni, biliárdozni, meccset nézni, rendszeresen van élőzene, stoutok, egy csomó whisky, csapolt cider és persze a Timco sörök.

Jól látszik, Tim imádja ezt a közeget: 2019 őszén nyitották meg a bárt, majd nem sokkal az indulás után jött a járvány – nem lehetett könnyű megtartani a pubot. Ő mégsem panaszkodik egy pillanatig sem, határtalan derűvel és optimizmussal mesél a nehézségekről is, az az érzése az embernek, hogy kiválóan beválna afféle vendéglátósokra specializálódott motivációs trénernek is.

Tim Helmick

Új Timco sör a láthatáron!

A sörökről, de a piacra jutás buktatóiról is ugyanazzal az elánnal és lelkesedéssel mesél, mint a vendéglátóhelyről. Jelenleg négyféle Timco sör van a piacon – közös bennük, hogy Tim, a márka valódi arcaként, mindegyik dobozon felismerhető. Csapon a legkönnyebben a KEG Sörművházban, a Craft Head-ben és persze a Davy Byrne’s Irish Pubban lehet a söröket elcsípni, dobozos formában pedig különböző webshopokon (mondjuk a Fehér Nyúlén, vagy a Timco sajátján).

A négy típus a saison, amely az egyszerűség kedvéért csak „Friss” néven fut, a Vörös, ami egy igazi red ale, a Búza (mangóval és maracujával) és természetesen egy IPA. Az első kettő teljesen Tim saját receptje alapján készül a Fehér Nyúl Brewery üzemében, a búza és az IPA pedig a befogadó főzdével közös agyszülemény.

A Friss egy belga túra után született recepttel készülő saison típusú sör, vagyis egy könnyed ale, amely típusról nem mondható, hogy a részét képezné minden magyar főzde alapszortimentjének. De a választás tudatos, a Timconál koncepció volt, hogy az első sörökkel már a szokatlanabb stílusok felé is veszik az irányt. IPA és láger mindenkinek van, mi valami mást akartunk – mondja erre Tim. A sörbe került thai bazsalikom és citromfű is, így a végletekig frissítő és könnyed lett!

A Vörös, egy red ale, de nem az itthon ismert, egyszerűen édes típusú, sokkal inkább kissé komlósabb, kesernyésebb sör. Egyszerre viszi a malátás, kekszes jegyeket és a karamella, no meg a komlók karaktereit.

Az Illatos Búza nem csak a nevében az, annál is inkább, mert a bajor búzasörök egyébként is jellemző aromáit itt a mango és a maracuja egészíti ki. Aki kóstolta a Fehér Nyúl White Passionját, tudja, hogy mire kell gondolni. A Timco úgy hozza a gyümölcsöket, hogy majdhogynem annyira nevezhetjük sörnek, mint üdítőnek!

A Hoplo IPA receptje a Fehér Nyúllal közös agyalás eredménye. Egy minden ízében modern IPA, Simcoe, Centennial és Amarillo komlókkal. És épp a napokban készül majd el Tim saját próbafőzetei alapján az új Timco termék, egy új, dupla IPA, szóval december elején érdemes lesz figyelni, hol lehet az elsők között megkóstolni!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Közös receptek, tavasszal új hely?

A Timco Brewing egyelőre – a gerillalét nehézségei ellenére – nem gondolkozik saját főzdében, inkább az értékesítési csatornák megteremtése és szélesítése a cél. A Davy Byrne’s Irish Pub a legfontosabb bázis, így bizonyára az újdonságokat is ott lesz a legkönnyebb először elcsípni, de a tervek között van egy új hely kialakítása is, amely – ha minden jól megy – tavasszal nyit majd meg. Erről túl sokat még nem árult el Tim, de a fő irány természetesen ott is a sör lesz.

De addig is érdemes figyelni a Timco Facebook oldalát, hiszen az alapítók tele vannak tervekkel: már javában folyik az ötletelés egyebek mellett más sörfőzőkkel, sörfőzdékkel készített, kollab sörökön is!