fbpx

Sörszövetség: nincs enzim ügy

Írta: BeerPorn.hu

2016-06-17 | 16:33 Hírek

Fotó: Flickr/Giorgos Sfakianakis

Fotó: Flickr/Giorgos Sfakianakis

Téves forrásokból indul ki és helytelen következtetéseket tartalmaz az a HVG.hu-n megjelent cikk, amelyben mesterségesen előállított enzimekkel „felütött” sörökről írnak. Nincs enzim ügy – mondta lapunknak Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Az általunk is szemlézett HVG.hu-s cikkben többek között az áll, hogy ipari enzimekkel készítenek söröket Kelet-Európában, hogy csökkenteni lehessen az erjesztési időt, és olyan olcsó alapanyagokat is használni lehessen, melyek amúgy nem reagálnak a természetes sörélesztőre.

A szövetség a honlapján pontról pontra cáfolja meg a HVG.hu cikkének állításait.

Leírták egyebek mellett, hogy az enzimek nem veszélyesek az emberi szervezetre, és, hogy az élelmiszer és italgyártásban számos területen használnak enzimeket, amelyek amúgy is megtalálhatóak minden élő sejtben és organizmusban.

A sörgyártáshoz az enzimek használata elengedhetetlen, hiszen hozzájárulnak, hogy a keményítőt erjeszthető cukrokká alakítsák. Ugyanazon, teljesen biztonságos enzimek kerülnek felhasználásra a sörgyártás során, mint például a kenyér, a gyümölcslé, vagy a bor készítésekor – áll a szövetség honlapján.

A természetes, engedélyezett enzimeket globálisan, széles körben használnak a sörfőzők – vagyis nincsen olyan enzim, amit Kelet és/vagy Közép-Európában vetnek be a sörgyárak.

A lapon olvasható írásban az is benne van, hogy a sörgyártás során felhasznált enzimek feltüntetése nem előírás, hiszen a természetesen előforduló és hozzáadott enzimek a gyártás során inaktiválódnak, így a végtermékben nem találhatóak meg.

A Kocsmablogon Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke is megszólalt a témában. Szerinte „hülyeség, hogy az enzimek felgyorsítanák a sörgyártás folyamatát. Lehet azon gyorsítani, de nem enzimekkel! A maláta önmagában is tartalmazza a sörgyártáshoz szükséges enzimeket (a keményítőből cukrot készítenek, segítik a fehérje lebontást), adott esetben ezek a természetes enzimek helyettesíthetőek vagy pótolhatók ipari malátaenzimekkel” – mondta.

Én rendszeresen fogyasztok nagyüzemi söröket, az ég adta világon semmi baj velük, tökéletes sörök azok is – tette hozzá.