fbpx

Sörrel még a kenyér is finomabb

Írta: BeerPorn.hu

2021-01-16 | 06:26 Magazin

bread with caraway seeds and cheese by Dmitry Matasoff on 500px.com

A sörök már rég betörtek a konyhába, egyre több olyan recepttel találkozhatunk, amihez szükséges egy üveg IPA vagy esetleg valamilyen búzasör. 2020-ban pedig egyébként is divat lett az otthoni kenyérsütés, úgyhogy arra gondoltunk, miért is ne vegyíthetnénk ezt a kettőt?

Elhoztuk nektek is a receptet, hogy még a héten elkészíthessétek a saját sörös kenyereteket!

Hozzávalók:

  • 400 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
  • 110 ml ír stout
  • 125 ml langyos víz
  • 1 teáskanál szárított, instant élesztő
  • 0.5 evőkanál juharszirup / méz
  • 1 teáskanál só
  • 50 g dió (felezett, natúr)

Elkészítés:

A langyos vízbe beleszórjuk az élesztőt. Egy nagyobb méretű tálba beleöntjük az átszitált lisztet, a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk és ebbe öntjük az élesztős folyadékot.

Összegyúrjuk, aztán hozzáadjuk a sört, a juharszirupot / mézet, és tovább gyúrjuk, amíg össze nem áll a tésztánk. Ha már szép, hólyagos a tészta, hozzáadjuk a diót is és azzal is jól átgyúrjuk. Fontos, hogy a dió ne legyen túl nagy darabokban!

Ezt követően formázzuk ovális alakúra a tésztát, rakjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Rakjuk meleg helyre a tepsit és hagyjuk kelni a kenyerünket kb. 90 percig, amíg duplájára nem dagad a tészta.

A 90 perc letelte előtt kicsivel kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő 170 °C-ra. Süssük a kenyeret nagyjából 35-40 percig. Mikor elkészült, rakjuk rácsos felületre és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt követően szeleteljük és fogyasszuk ízlés szerinti feltéttel!

Mi így első próbálkozásként Guinness-t választottunk a kenyerünkhöz. Ti milyen sörrel próbálnátok ki?