fbpx

Saját képére formálja a gineket a terroir

Írta: BeerPorn.hu

2022-02-10 | 10:59 Magazin

Fotó: Rawpixel.com

Korábban csak a borok esetében volt róla szó, aztán már a kávék, sőt a komlók kapcsán is egyre többet beszélünk a terroirról. Most a ginek vannak soron: korábban szokatlan összetevőkkel, világszerte a saját képükre formálják ezt az italt is a lepárlómesterek.

Persze minden gin leginkább meghatározó összetevője, származási országtól függetlenül a boróka, de amellett rengeteg más hozzávaló, gyógynövény, virág, fűszer és gyümölcs is kerül a párlatokba, ezekkel pedig nagyszerűen lehet a lepárlóra, vagy akár a környékre jellemző ízprofilokat létrehozni.

A világ legismertebb ginjei amerikaiak vagy Nagy-Britanniából származnak, de jól jelzi a ginek sosem látott népszerűségét, hogy lényegében már mindenhol készítik őket, így a korábbinál immár sokkal változatosabb kínálat érhető el. A Vinepair itt olyan, ginbe pakolt, sajátos hozzávalókat említ, mint a yuzu, a cukormoszat, vagy a mirtusz. De a sort mi is könnyen tudjuk folytatni, ráadásul magyar ginek, helyi alapanyagaival!

Vietnámtól Franciaországig

A portál a különlegességeket sorolva elsőként a hanoi Sông Cái Việt Nam Dry Gin-t említi, amelybe 16 különböző növény kerül. A borókán kívül minden helyi benne, így természetesen dzsungelbors, a zöld kardamom és a pomelo is. Külön érdekesség, hogy más, olyan hozzávalókat is teszteltek korábban, amik a szuper, diós ízvilágon kívül ópiátokat is hozzáadtak az italhoz, amelyet emiatt nem engedélyeztek volna egy csomó országban, szóval lemondtak róluk.

Spanyolországban a Gin Mare Mediterranean Gin, ahogy a neve is sugallja, a mediterrán hangulatot hivatott közvetíteni, ebben pedig egyebek mellett az olajbogyótartalom is segít, de van benne – természetesen a régióból származó – kakukkfű, rozmaring és bazsalikom is.

A Gin XII Franciaországban készül, konkrétabban Provence egyik régiójában, ahol boróka is van a főzde területén belül, szóval nem kell érte túl messzire menni, mint ahogy azért a 12 féle gyógynövényért sem, amelyek szintén mind a környékről származnak, és a száraz éghajlatnak köszönhetően igen magas az aromakoncentrációjuk.

És mi kerül a magyar ginekbe?

Az elmúlt néhány évben szerencsére egy pillanat alatt jelent meg több, hazai ginmárka is, amelyek ugyancsak reagáltak arra az igényre, hogy a fogyasztók szívesen kóstolnak helyi jellegzetességeket felmutató italokat.

Az Agárdi Gipsy Gin különleges alapanyaga például a cigánymeggy, amely kellően gyümölcsös ahhoz, hogy könnyítsen a gin és a vele készült koktélok ízvilágán. A Búzavirág Kézműves Dry Gin esetében egészen konkrétan az volt a cél, hogy hazai ízvilágot alkossanak. Ezért ment bele a nevét is adó búzavirág, amelynek szirmait kb. 3 hétig áztatják a párlatban, de még tolnak bele 24 más növényt és fűszert is, többek között akác- és hársvirágot is.

A Fekete Bárány Kézműves Magyar Gin először a színével hívja fel magára a figyelmet – tényleg sötét, mint az éjszaka –, majd az illatával. Színét a fekete bodzának köszönheti.

21 féle alapanyagot hoztak össze a Seven Hills Tokaji Ginben, amely le sem tudná tagadni Tokja-Hegyaljai szülőföldjét, hiszen kerül bele egyebek mellett tokaji aszú, hárslevelű szőlő, fekete ribizli és hársméz is.

Végül pedig természetesen nem maradhat ki a Hara’Punk ginje sem, ami egy tisztán, búzából készült szesz, amelybe a második lepárlás előtt többek között boróka, koriander, grapefruit, citrom és gyömbér, valamint Citra és Mosaic komlók kerülnek.