fbpx

Péntektől itthon is ünnepelhetjük a francia gasztronómiát

Írta: BeerPorn.hu

2019-03-19 | 06:19 Hírek

Fotó: Pxhere.com

Magyar éttermek is csatlakoznak a Gout de France/Good France kezdeményezéshez, melynek során március 21. és 24. között öt kontinens százötven országának séfjei ünneplik a francia gasztronómiát és a fenntartható fejlődést. Itthon tizenöt étterem csatlakozott, megmutatjuk, melyek azok!

A világszerte mintegy ötezer étterem részvételével zajló eseménysorozat immár ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia gasztronómia értékeire; idén először még Grönlandon is – emlékeztetett a Gout de France/Good France budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete.

Pascale Andréani elmondása szerint március 21-én és az azt követő napokban a csatlakozó éttermek séfjei hagyományosan franciás menüsort kínálnak. Valamennyi menü azt fogja illusztrálni, hogyan lehet kevesebb zsírt, cukrot és sót használni a konyhában, odafigyelve a “jól evés” és a környezetvédelem szempontjaira.

Az éttermek francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal pályázhattak a részvételre. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére.

Pascale Andréani hangsúlyozta, hogy a Gout de France/Good France elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezet védelme mellett. Több helyszínen a nélkülözőkre is gondolnak, így például a humanitárius válságban szenvedő Venezuela fővárosában, Caracasban is franciás ételeket osztanak az éhezőknek – árulta el.

A tavalyi évtől a rendezvénysorozat minden évben a középpontba állítja Franciaország egy-egy régióját: idén Provence gasztronómiája élvez kiemelt figyelmet.

Jerome Szkuta, a budapesti francia rezidencia séfje a provence-i gasztronómiáról szót ejtve kiemelte a híres marseilles-i hallevest és a ratatouille-t. Mint elmondta, a provence-i igazi, könnyű mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ízletes zöldségeket és gyümölcsöket.

Magyarországon idén a következő éttermek csatlakoztak a kezdeményezéshez:

  • Baraka (Budapest)
  • Biarritz (Budapest)
  • Borssó Bistro (Budapest)
  • Cyrano (Budapest)
  • Jardinette (Budapest)
  • Kolette Bistro (Budapest)
  • Paris Budapest (Budapest)
  • Petrus (Budapest)
  • Alkimista Kulináris Műhely (Szeged)
  • Ikon (Debrecen)
  • Gusto13 Bistro&Delicate (Veszprém)

(MTI)