fbpx

Egyetlen sörrel a világhírnévért

Írta: Mesterházy Ernő

2021-03-04 | 06:44 Magazin

A legenda szerint egy pisztráng tehet mindenről. Legalábbis arról a mindenről, amely a Belgium déli csücskében található Florenville környékén működő apátsági sörfőzdével kapcsolatos. Na jó, arról talán nem, hogy Orval márkanév alatt mindössze egyféle sört készítenek.

Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött, majd a rocheforti, most pedig az Orval kerül sorra. Ha pedig érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!

A trappista apátságok közül a termékkínálat tekintetében egyértelműen az Orval a legszegényesebb, hiszen ott mindössze egy fajta főzetet állítanak elő, évi 71000 hektoliterben. Orvalból tehát nincs erősebb, gyengébb, fehér, barna, minden esetben egy egyszerű, 6.2%-os dubbelről beszélünk.

A legenda szerint az Orval nevet a toszkánai Mathilde adta az apátságnak. A grófné egy tó partján sétált Florenville környékén, és véletlenül a vízbe ejtette jegygyűrűjét. Felzaklatott állapotában Istenhez fohászkodott, amikor hirtelen egy pisztráng emelkedett a víz felszínére, szájában az aranygyűrűvel. A grófné hálából apátságot alapított a tóparton, melynek az Orval („Az arany völgye”) nevet adta.

Az apátság egyetlen sörének logóján 1934 óta szerepel a pisztráng és az aranygyűrű. Az apátságot 1070-ben alapították Bencés szerzetesek, de ők nem sokkal később elmentek, átadva helyüket a Ciszterci rend tagjainak 1132-ben. Bár valószínűsíthető, hogy már a 12. században is készítettek sört az apátság falain belül, az első írásos emlék 1628-ból származik.

A monostort, amit 1790-ben leromboltak a franciák, csak 1926-ban építették újjá. Az újjáépített apátságban 1932-ben kezdtek el sört főzni egy német és egy kelet-flandriai sörfőzőmester segítségével, akik a többi trappista sörtől eltérő főzetet hoztak létre mind az ízvilág, mind a készítési mód tekintetében. A sörfőzés folyamán Brettanomyces (félvad) élesztőgombát és szárazkomlózást is alkalmaznak, hogy kialakítsák az Orval egyedi ízét és aromáját. Az Orval gyengített változata a Petit Orval, melyet a szerzeteseknek főznek, ezen kívül kizárólag a sörfőzde sörözőjében árusítanak. Ha vannak legendás sörök a világon, akkor ez egy azok közül…

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.