fbpx

Ókori sörözési szokásokról árulkodik a történelmi kaki

Írta: BeerPorn.hu

2021-10-18 | 11:27 Hírek

Fotó: Unsplash.com/Alexander Maasch

Az osztrák Hallstatt közelében, egykori sóbányában találtak régészek „nagyszerűen tartósított” bányászürüléket, ami még most is olyan állapotban van, hogy a korabeli emberek bélműködésére és söreire lehet belőle következtetni.

Elöljáróban annyit muszáj megjegyezni, hogy külön élvezet volt a címadásban a „történelmi kaki” magas labdájának a lecsapása! De most lássuk a hírt!

Szokás mondani, hogy a világos ale és a kéksajt mindig is nagyszerű kapcsolatban voltak, de most egy régészeti felfedezés is bizonyítja, hogy nem csak egy, a közelmúltban megalkotott sör-étel párosításról van szó. Úgy fest, már 2700 éve is ették ezt a kombinációt.

A Current Biologyban olvasható új tanulmány szerint az emberek már 2700 évvel ezelőtt, a vaskorban kifinomult technikákat alkalmaztak az erjesztett ételek ízesítésére. Erre abból következtettek, hogy Salzburgtól nem messze, Hallstatt kisváros közelében, az ottani egykori sóbányákban talált, évezredekkel ezelőtti emberi ürüléket vizsgáltak. A „történelmi kaki” a talajban lévő só és a föld alatti nyomás miatt tökéletesen kiszáradt, és még ép biomolekulák is vannak benne.

A Múmiakutató Intézet, a Trentoi Egyetem és a Bécsi Természettudományi Múzeum kutatói a lelet elemzésével megtudhatták, milyen sört és sajtot fogyasztottak a vaskorban élt emberek. Kiderült, az ősi sör – nem meglepően – spontán erjesztésű volt, és minden bizonnyal valamiféle világos ale lehetett – írja a Popular Science.

A kutatók a vizsgálat során rájöttek, hogy a korabeli emberek minden bizonnyal egészségesebb, biológiailag változatosabb bélmikrobiómákkal rendelkeznek, mint a mai ember, mivel feldolgozatlan ételeket fogyasztottak.

Akkoriban mindenki teljes kiőrlésű gabonát és rostban igen gazdag tápanyagot vett magához. Ez az iparosítás óta persze már jócskán megváltozott: a feldolgozott élelmiszerek megjelenése a táplálkozásunkban csökkentette az összetett szénhidrátokat és a rostot. A modern embernek ezért kevesebb baktériumra van szüksége ahhoz, hogy megeméssze az ételeket.