fbpx

Nyárra saisonnal, télre stouttal készül a bencések új sörfőzdéje

Írta: BeerPorn.hu

2022-01-11 | 16:19 Magazin

Fotó: Apátúr Sörház Facebook

Decemberben írtunk róla, hogy megnyitott az Apátúr Sörház és Tanműhely Győrben. A Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség összefogásában működő üzemben az alapsörök főzése mellett már a szezonális tételekre is készülnek.

Az üzem, és a hozzá tartozó söröző a Lloyd-palota földszintjén kapott helyet. Az erjesztőtér a pincében található. Horváth Zsolt sörfőzőmester, aki – mint annyian a szakmában – házisörfőzőként kezdte, majd dolgozott többek között a Vaskakas Sörfőzdében és a Zirci Apátsági Manufaktúránál is, elmondta: az alapsörökön kívül nyárra egy fűszeres saisont, télre pedig egy testes stoutot terveznek készteni.

Horváth Zsolt (Fotó: Kisalföld.hu/Huszár Gábor)

A 12 darab, 500 literes tartállyal rendelkező, zip’s technológiájú sörfőzde tervezése 3 éve kezdődött, az építkezés és a végleges kialakítás pedig a 2021-es évben zajlott. Az üzem, ha padlógázzal működik, havonta 6000 liter sört tud előállítani.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Jelenleg négyféle állandó termékük van, egy pils, egy bajor búza, egy barna ale és egy NEIPA. Ezekhez jönnek majd a szezonális tételek, de Horváth Zsolt tarsolyában van még néhány elegéns, szuperlimitált főzet is.

Az Apátúr Sörház és Tanműhely látványfőzdeként működik, illetve külön helyiséget alakítottak ki a sörkóstoló eseményekre is. A főzde a Széchenyi István Egyetem sörfőzőmester képzését szolgálja majd, a vele együtt működő vendéglátóhely pedig a tervek szerint az intézmény vendéglátóipari szakjainak gyakorlati helye lesz.

Az Apátúr sörei csapolva már elérhetőek, és hamarosan palackozva is kaphatóak lesznek. Keresd őket a sörházban!