fbpx

Monyo Brewing: szakmai kihívás volt a Cherry Hero elkészítése

Írta: BeerPorn.hu

2020-03-09 | 14:00 Magazin

Csütörtöktől kóstolható a Monyo Brewing új söre, a Cherry Hero, ami tulajdonképpen egyszerű felsőerjesztésű, meggyes sör. Ilyet korábban nem főzött a Monyo, meg is kérdeztük Németh Antal sörfőzőtől, hogyan készült, és kiderült, mégsem olyan egyszerű tételről van szó!

Hogyha végiggondoljuk a Monyo immár több mint öt éves pályafutását, rádöbbenünk, hogy klasszikus gyümölcsös sört hiába keresnénk az általuk főzöttek között. Beugorhat a Ma Chérie, ami meggyes ugyan, de egy berliner weisse, vagy ott van az egyszeri főzetből szériatermékké lett Sour Rise, ami pedig egy maracujás savanyú sör – szóval egyik sem sorolható a hagyományos értelemben vett gyümölcsös ivósör kategóriába. (Még akkor sem, ha a szerkesztőség nagy része szerint egy ideális világban egyszerűen Sour Rise folyna a csapokból, szökőkutakból, abból lenne a Duna, stb.)

És akkor itt a Cherry Hero, amivel kapcsolatban elsőre joggal kérdezheti bárki, hogy hol a csavar? Meg, hogy hol a kraft? Meg miért épp meggyes? Nos, ezeket a kérdéseket szegeztük neki mi is Németh Antinak.

Mindenki erre vágyik…

Nos, a Cherry Hero története meglepően régi história, hiszen a Monyonál évek óta érzik a nyomást: a piac nagyon szeretne egy igazi gyümölccsel készülő, kraft meggyes alapsört. „Amikor elkezdtük a Monyot, álmomban sem gondoltam volna, hogy nekem valaha is meggyes sört kell főznöm” – mondja Németh Anti, de változnak az idők. Az utóbbi években a „gyümölcssör lobbi” olyan erős volt, hogy végül készült egy belső közvéleménykutatás a Monyo partnerei között, hogy milyen gyümölccsel képzelnék el az újdonságot.

Fotó: 500px.com/alenakzn

Mondanunk sem kell, hogy a meggy kiütéssel nyert, ami komoly feladat elé állította a sörfőzőket: az új termék a piacon lévő meggyes söröknek egyszerre kell alternatívája legyen, miközben ízig-végig Monyo termék, ami tovább viszi a kraft vonalat.

A Cherry Hero dilemmája

A sörfőzde legénysége elment hát a boltba, ahol összevásárolt számtalan meggyes sört, beleértve kisüzemi, nagyüzemi, hazai és nemzetközi példákat, hogy egy közös kóstolón keressék a választ arra, milyen az ideális kraft meggyes ale. „Az volt a legnagyobb dilemma, hogyan tudjuk megcsinálni, hogy megmaradjon az önazonosság, de könnyen érthető termék szülessen” – mondja a sörfőző.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

„A piacon kapható meggyes sörök legnagyobb részének igen magas a cukortartalma, viszont azzal, hogy mi nem pasztőrözünk és nem szűrünk, úgy kellett viszonylag édesen tartanunk a végeredményt, hogy a benne található cukor ne erjedjen tovább, mindezt úgy, hogy természetes alapanyagokat – vagyis rendes meggyet használunk. A Cherry Hero apropóján beszereztünk egy szeparátort, ami az élesztő nagy részét elválasztja a sörtől, így oldottuk meg, hogy a Cherry Hero nincsen megszűrve, pasztőrözve, vagyis megmaradt élő sörnek” – meséli Németh Anti.

A megoldás tehát egy olyan gyümölcsös sör lett, ami voltaképpen pengeélen táncol: kicsit sem szirupos, de épp csak annyira fanyar, hogy azoknak is jól essen, akik nem jutottak még tovább a nagyüzemi gyümölcsös sörökön.

Lesz ilyen is!

A receptet Németh Antal és Nagy Hunor fejlesztette: a hardver egy single malt, minimálisan komlózott ale, amely karaktersemleges, felsőerjesztésű élesztővel készült, a fűszerezést pedig maga a meggy adja, amiből rettenetesen sokat használtak a Cherry Herohoz. Másokkal ellenetétben ráadásul a Monyo meggyesének első főzetében nem is meggysűrítmény, hanem magozott meggy van, 2000 literhez 400 kg (!) került.

„Az első batch főzésekor a tartály félig a meggyel volt tele, amiről a végén le kellett fejtenünk a sört” – idézi fel Németh Anti. Csak a fejtés tartott három napig, amíg az egész gyümölcsdarabokon átfolyt a sör a másik tartályba. A Cherry Hero a szeparációt követően kap egy csipet gyümölcscukrot, de épp csak annyit, hogy a kissé fanyar meggy íz maradjon az uralkodó – csakúgy, mint a természetben.

Az új sör alkoholtartalma 4,3 százalék, vagyis tényleg az a kategória, amiből bátran lehet többször is kérni. Az ideális fogyasztási hőmérséklete 9-12 fok, a gyümölcs íze úgy jön ki a legteljesebben. Csütörtökön a Monyo Grandban és a Monyo Tap Houseban már kérheted is, sőt, ha szuperhősnek öltözöl, a Monyonál jó vagy egy pohár grátisz Cherry Herora! ;)

(x)