fbpx

Mit igyunk a pikáns ételekhez?

Írta: BeerPorn.hu

2020-08-02 | 06:09 Magazin

Fotó: Nutraingredients-asia.com

Alapvetések, amelyek nem minden helyzetben állják meg a helyüket. Vajon tényleg képesek jól működni bizonyos sörök az igazán csípős ízvilágú, akár keletiesen fűszerezett kajákkal? Ennek jártunk utána.

A köztudatban talán a sör leginkább az az alkoholos ital, amelyet a csípős ételekhez szokás fogyasztani, annak ellenére, hogy mondjuk egy pikáns halászléhez a többség sokkal inkább egy sillerrel vagy rozéval állna neki, nem is beszélve egy chilis tésztaételről. Azonban a távol-keleti fűszerezés, vagy a street food vonal már inkább kíván valamifajta sört. De jó nekünk egyáltalán, ha sört választunk egy csípős ételhez?

Nem egyértelműen egyébként. A sörök többsége jobbára 4-8 százalékos alkoholtartalmú, ezért valóban könnyedebb társai az ételeknek, mint mondjuk egy bor, illetve azt szokás mondani, hogy a szénsav segít enyhíteni a csípős érzést a szájban.

Azonban, aki evett már csípőset, és bármely szánvasavas italt ivott utána, tudja, hogy a buborékos – csakúgy, mint a forró italok – az első pillanatokban csak fokozzák a pikáns érzést.

Szóval a relatíve alacsony alkoholtartalom valóban jól jön, ha enyhíteni kell, mondjuk a chili hatását, de a szénsav már kevésbé. Mégis vannak olyan sörök, amelyek nagyszerűen működnek a csípős ételekkel – már hogyha igazán szereti valaki a borzongást!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Living in perfect harmony

Persze ebben az esetben is elmondható, hogy a választott ételünk mellé olyan sört tegyünk, amellyel ki tudják egymást egészíteni. Arra pedig szerencsére volt jópár évtized, hogy kialakulhassanak a csípős ételek hagyományos sörpárjai.

Ott van rögtön a kínai/thai vonal. Arrafelé elsősorban nem túl bonyolult ivólágerek készülnek, és azokkal tényleg könnyen csúsznak a könnyed, sok zöldséggel, többnyire zöldfűszerekkel és chilivel készülő friss falatok.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Az indiai pikáns kajákhoz már inkább szokás „vastagabb” söröket választani. Persze, ha csak frissítésről van szó, a Tiger és hasonló indiai lágerek jól működnek, de hogyha valami gazdagabb kortyérzetű dologra vágyunk, jöhetnek tényleg a klasszikus IPA sörök, a félbarna, kissé édesebbek, sőt, akár egy könnyebb stout is.

És mi a helyzet a csípős-keserű halmazzal?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Minden sörszerető hallotta már az alapvetést, hogy a pikáns kaják IPA-ért ordítanak. És egyébként van is benne valami, hogy az intenzív ízek kedvelői hatalmas örömet lelnek abban, hogyha egy citrusosan kesernyés sör találkozik egy rafináltan pikáns étellel. De ne gondoljuk, hogy ezek általános igazságok, annál is inkább, mert az igazán pikáns (koriander, chili, mangó, szecsuani bors) ízek, – csakúgy, mint az igazán keserű sörök – itthon még csak néhány éve jöttek divatba. Szóval ne csodálkozzunk, ha az fogyasztók jelentős része nem tud mit kezdeni velük!

Pláne, hogy a csípős ételek képesek kidomborítani a sörök keserűségét, és fordítva! Szóval, ha már IPA, a csípősebb ételekhez ne IBU rekordereket társítsunk, a gyümölcsösebb, citrusosabb komlózású ale-ek minden bizonnyal jobban működnek majd velük!