fbpx

Mára be lehet csukni az internetet: itt a beeramisu, a sörrel készített tiramisu

Írta: BeerPorn.hu

2019-08-31 | 06:26 Magazin

Fotó: Thedenizen.co.nz

Kávé, mascarpone, cukor, alkohol, tojássárgája, csoki – tuti, hogy nincs olyan ember, aki ne szeretné a tiramisut, amelynek komoly eredettörténete van. A világhódító olasz édességnek ráadásul van egy sörös verziója is. Mutatjuk a receptet!

A tiramisu igazi összolasz produktum, hiszen a mascarpone Lombardiából, az ős-tiramisu recept Sienából, Toszkánából, a ma ismert verzió pedig Veneto tartományból származik.

Mascarponét valószínűleg már a 1700-as években készítettek Lombardiában. Lényege, hogy a tejszínből valamilyen savval kicsapatják a fehérjéket. Ám Gianni Annoni szerint az első tiramisura hasonlító desszertet Sienában készítették, még a mascarpone feltalálása előtt, szóval abban még nem ez a krémsajt játszotta a főszerepet.

És hogyha Toszkána, akkor nyilván egy Medici lesz a történetben: Cosimo III de’ Medici nagyherceg volt az, akinek állítólag először készítettek tiramisura hasonlító édességet, aminek borba áztatott piskóta lehetett az alapja.

A mai modern változatról már többet tudunk: azt minden bizonnyal Trevisoban, az Alle Beccherie étteremben dolgozó Roberto Linguanotto cukrász készítette először a hatvanas években.

Fotó: Pxhere.com

No, de nézzük a sörös változatot, amelyet a Missouriban működő Martin City Brewingnál találtak ki, épp ezért a mértékegységek is csészényi egységekben vannak megadva!

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 csésze főzött kávé
  • piciny kávélikőr
  • fél csésze apátsági sör (egy dubbel simán elég)
  • 40 dkg mascarpone sajt
  • 2 tojás sárgája
  • babapiskóta
  • porcukor

Így készítsd el:

Egy keverőtálba mehet bele a cukor és a tojások sárgája, és rögtön jön a melós rész: keverd egy habverővel addig, amíg halvány színűvé változik. Ezek után óvatosan mehet bele a mascarpone is. Hogyha készen van, tedd félre, hadd pihenjen!

Egy másik tálba pedig mehet ugyancsak porcukor, a kávélikőr és a sör, hogyha ezt összekeverted, pakolhatod is bele a babapiskótát, aztán egy réteg krémet, aztán megint a piskótát, utána a krémet, amíg bírod. A teteje természetesen krém legyen, és ne feledd a kakaóport sem róla!

Pár óra a hűtőben, és már lehet is fogyasztani!