fbpx

Már a másodiknál rád tör a fájás – itt az Extrém Sörverseny top 10!

Írta: Knap Gábor

2022-06-28 | 12:14 Magazin

A One Beer idén is megrendezte az Extrém Sörversenyt, amely csak külső szemlélőként vicces, belülről nézve igenis vannak nehéz pillanatai! :) A tavalyi esemény után ugyanis nagyon világos a képlet: ha nem elég extrém, azért nem jut tovább a nevezett tétel, ha pedig túl extrém, akkor nehezen fogyasztható, ergo nehezen eladható, és ezek miatt hasal el. A jó megoldás valahol középtájon van, de vajon hol lehet a középtáj egy olyan mezőnyben, amiben medvehagymás-spenótos bajor búza, pho leves ízű, és mondjuk parfüm ihlette sör verseng egymással?

A verseny házisör főzőknek szól és a zsűri (Nyíri Szilárd – One Beer Pub, Reketye-Trifán Zoltán – Reketye Brewery, Winkler Róbert és én) túl van a legjobb tíz sör összeállításán, június 30-án pedig kiderül, melyikből készít majd 1000 litert a Reketye Sörfőzde.

Szóval lássuk a top 10-et!

A rukkola és a sour

Palla Péter kettlesour technológiával készített egy üdítő sört, ami önmagában tök oké lenne, de amikor elhatározta, hogy a főzet indul az Extrém Sörversenyen, muszáj volt beletennie egy csomó kiwit, zellert és rukkolát. Utóbbi kettő kissé elvitte az ízét a konyhakert irányába, de az egészben az a ravasz, hogy ezek tulajdonképpen jól harmonizálnak a savanykás ízekkel. Van benne egy kis kartonpapíros oxidáltság, de összességében izgalmas!

Királyok Völgye Sörműhely

Innen is üdvözöljük Markovits Tamást, aki minden ergonómiát képes volt félredobni egy geg kedvéért, és sörben megfogalmazni, milyen lehet a folyékony múmia. Ehhez mézet, datolyát és gyömbért használt. A top-10 kiválasztásakor bontott palacknál hozzám szerencsére jóval visszafogottabb „hospisos lecsengésű” üveg került, de a benne lévő sör így is nagyon megátalkodott volt. Gyönyörű, borostyán színű egyébként, és szépen jönnek a fűszerek is, ha elhessegetjük a csatornaszagot. Az íz pedig olyan fanyar, hogy az Alföldre telepített kunleány szőlőfajtából készített verjus sehol nincs hozzá képest!

Kertész Mámor

Édesanyám kerti zöldséglevese a legjobb a világon. Karalábé, zeller, fehér- és sárgarépa, zöldborsó is megy bele, aztán egy lágy, tejfölös habarás, nagy marék vágott petrezselyem a tetejére és kész is van. Imádom. De arra soha nem gondoltam, hogy szeretném sörként is megkóstolni. Molnár Péter jóvoltából viszont ezen is túl vagyok. Első blikkre nála a zöldborsó lehetett a fő irány, de ment bele zeller és répa is. Van benne fantázia, de…

Nem kötünk vérszerződést!

Szabó Kristóf és Sárdi Csaba nappal egy pincében alszanak, koporsóban. Éjjel viszont, valódi vérivókként beizzítják a főzőüstöt és gose alapon próbálják megidézni a disznóvágások legkirályabb reggelijét, a sült vért. Frankó vért is tesznek bele, tényleg, és nem maradhat ki a fokhagyma, a majoránna és a paprika sem. A gose illat teljesen oké, látszik az is, hogy sűrű az anyag, még egy jópofa, gyümölcsösnek nevezhető illata is van. Savanyú is. A bajok a mérhetetlen fémes ízzel kezdődnek. Mintha egy szöget szopogatnál – és hát miért szopogatna bárki is szöget? Persze a fémes íz a véríz. És ez vékony jég, mert a sörfőzéshez használt, nem megfelelő minőségű víz épp ilyen tüneteket mutató sörhibát produkál.

Tom yummal a szúnyogok ellen

Egyébként a top 10 fele gose sör, szóval nagyon rátaláltak a stílusra a házisörfőzők, és az is igaz, hogy ezen a sós búzasörön keresztül talán könnyebb abnormális koncepciókat megvalósítani. Unk János és Kriszt Rókus, vagyis a Guilty Pleasure Brewing Co. például a Vape szúnyogriasztó illatát produkálták tökéletesen abban a sörükben, ami a tom yum levest hivatott megidézni. De ez persze kekeckedés, mert nézhetjük onnan is, a Vapénél volt az a koncepció, hogy tom yummal mennek a szúnyogok ellen. A kapocs természetesen a lime, amiből érezhetően sok van ebben a sörben, a végén pedig szépen megérkezik a pikáns gyömbéríz is.

Spezie tipiche italiane

Pödör István kedvence reggelire a focaccia, ebédre a paradicsomos penne, vacsorára pedig nápolyi pizzát eszik, ha csak teheti. Sört is főzött ezekhez, paradicsommal és oregánóval. A sör tényleg szép, mint egy friss gazpacho, és minden hibáját eltakarják a fűszerek. Ha hosszabban kósotlgatod, rájössz, hogy túlságosan is. Az oregánó a végén eluralkodik, ami azt is jelentheti, hogy túl sok, de azt is, hogy túl korán került bele. A koncepció mindenesetre fantasioso!

„A kedvemnek jól esne némi zöld”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

…gondolta magában Varga Attila, amikor a szuper narancsos gose sörét valamiért egy nagy adag ételfestékkel nagyon színessé változtatta. A bazsalikommal, kardamommal és rozmaringgal készült Sour Dickens a Mandarina Bavaria komlóval tényleg varázslatosan gyümölcsös aromákat produkál. Pazar illat, rengeteg citrus, jól áll neki a laktóz és szép a sóssága is. Olyan, mint egy üdítő, de a szín sajnos ehhez semmit nem tesz hozzá.

Csíp a levele, csíp a szára!

Kozák András Zalán, vagy ha úgy hivatalosabb, a Drewberry Brewery ugyancsak gose-t készített, de milkshake változatot, körtével és csalánnal. Remélem, hogy egyszép napon a hidegkomlózás mellett a hidegcsalánozást is ugyanolyan természetességgel emlegetjük majd, mert ebből a sörből épp olyan szuperül jön a tavaszi, friss csalán illata, mint mondjuk a komlóé egy friss IPA-ból. Élénk, frissítő, pezsgős buborékok, átjön a laktóz krémessége is, a végén pedig ott a kis só. Ja, és persze semennyire nem csíp! :)

Epres cukorka, sörnek álcázva

Jávorka Géza, alias HopTails olyan búzasört főzött, hogy minden szóért kár, ha már kóstoltad ezt. Mert ha igen, akkor csak elég elképzelned ennek a folyákony változatát. Ha nem volt meg, akkor esetleg az epres Cornetto felé érdemes tapogatódzni. RedBull intenzitású illat, harsány gyümölcsösség a vanília, előbbi főleg illatban, utóbbi pedig az ízben. Ezek vannak benne: eper, körte, meggy, vanília és fahéj. Ha sikerül ésszerű mennyiségekkel a tapadós, egy óra múlva is még bőven érezhető ízeken csiszolni, minden leánybúcsú alapsöre lehet!

Wasabis gose a végére

Hrabovszki Gyuláék, vagyis a Torpedo Brewing söre is jól szerepelt, már csak a színe miatt is. Jópofa zöldes reflexei vannak ugyanis ennek a gosenek, amibe wasabi és lime is ment. Elsőre az illatát az egreshez hasonlítottuk, de egy idő után egyértelműen felismerhető a lime. A kis gyógyvizes jelleget a nagyon szép savanyúság jótékonyan fedi el. Összefoglalható egyébként az uborkalé és a Sprite vérfertőző kapcsolatának gyümölcsként, viszont a 3,7 százalkos, nagyon visszafogott alkohol tartalom nálam rengeteg plusz pontot ér!

Az pedig, hogy melyik lesz a győztes, amely a Reketye Sörfőzde jóvoltából kereskedelmi forgalomba is kerül, június 30-án derül ki a One Beerben! A buli 18 órakor kezdődik, foglalj asztalt, ha nem akarsz lemaradni!