Létezik a tökéletes gasztrosör?

Írta: Knap Gábor

2019-06-14 | 06:53 Magazin

Maki Stevenson és az Asahi Super Dry

A borok világában „gasztrobornak” szokás nevezni azokat az italokat, amelyek jól illeszthetők az étkezés több pontján is a menühöz, de persze megállják a helyüket önállóan is. Itthon ilyeneknek tartjuk a reduktív kékfrankost, esetleg az olaszrizlinget. De mi a pálya a söröknél?

Amikor a japán Asahi tulajdonába került a Dreher, már lehetett tudni, hogy a tulaj egy szép napon megjelenik majd a saját márkájával, az Asahi Super Dry-jal. Ez kábé másfél éve történt meg, és a sört a gyártó lépten-nyomon a japán karakuchi kifejezéssel illeti, amit eredetileg a szakékra volt szokás mondani, jelentése könnyű, száraz. A másik kulcskifejezés a „kire”, amely a kortytól a lecsengésig eltelt idő, ami az Asahi esetében igen rövid.

Ennek a szárazságnak és rövidségnek kellett örülni azon a kóstolón, ahol Maki Stevenson japán séf és Szőke Dóra szaké-sommelier meglehetősen nemzetközi ételsoron vezette végig a hallgatóságot, azt próbálva bebizonyítani, hogy az Asahi mehet mindenhez.

És volt itt tényleg minden, lángolt kolbásszal töltött perec, konfitált paradicsommal és fenyőmaggal megpakolt bruscetta, japán tojás, füstölt harcsa, thai halas pogácsa és még akácmézes sütike is. Az Asahi pedig ott figyelt mindegyik mellett, szuperül csapolva, kellemesen hűvösen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Hogy működött-e a kajákkal? Ez a kérdés igen szubjektív, hiszen az ételek a maguk nemében nagyszerűek voltak. A perec omlós, érezhetően jó minőségű kolbásszal, a bruscetta ízét kissé elvitte a rászórt zsálya, de a bazsalikomecetbe és mézbe áztatott mazsola szuper volt rajta. Az Onsem Tamago, vagyis a tökéletes tojás afféle Eggs Benedict állagú cucc volt, őrületesen ízgazdag dashival, a füstölt harcsa önmagáért beszél, és a halas pogácsa is nagyszerű élmény lehetett azoknak, akik szeretik a koriandert – mert abból jutott bele bőven; az akácmézes süti pedig az egyik legszebb fogásként koronázta meg a vacsorát.

Az Asahi tette a dolgát: szomjoltott a kánikulában, visszafogott édessége jól működött néhány étellel, de leginkább csupán azért, mert borzasztóan neutrális sör. Volt egy másik sörgyár egyébként itthon, aki egy időben próbálkozott azzal, hogy olyan sört dobott piacra, aminek a fő üzenete az volt, hogy nincsen olyan utóíze, mint a sörnek. Nagyon nehéz nem belelátni az Asahi karakuchiba és a kirebe valami hasonlót.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Szóval lehet ennyire visszafogott ízvilágú sörhöz izgalmas fogásokat társítani, de összetettebb italhoz még inkább lehet. Olyasmi dolog ez, mint a szuperexkluzív stílbútor meg a műanyag kerti szett: mindkettőre rá lehet tenni a poharat, hiszen megtartja, a funkcióját betölti, de az élmény azért egészen más. Az Asahi simán kínálható magyar, francia, olasz vagy japán kaják mellé is, jól esik mindhez, ha a megfelelő hőmérsékleten kínálják, de nem tesz hozzá valójában az élményhez, csak végigkíséri azt. Ha csak ez a cél, az Asahi Super Dry tök jó gasztrosör. de azt, hogy mi a cél, inkább ki-ki maga döntse el.


Apropó, hogyha érdekel a sör-étel párosítás, és elmélyednél a sörgasztronómiában, a HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyamát neked találták ki! Kattints a részletekért!