fbpx

Lager vagy ale? Íme a 10 legfontosabb különbség!

Írta: Szente László

2017-08-28 | 07:13 Magazin

A sörfőzés több évezredes története során a technika fejlődésével két, egymástól eltérő sörbirodalom jött létre: a frissítő, letisztult lager, valamint az izgalmas, intenzív aromájú ale. De mi okozza az eltérést közöttük és ez honnan ered? Az Allaboutbeer.com összeszedte a 10 legfontosabb különbséget!

1. A lager erjedésének végén az élesztő leülepszik az erjesztőedény aljára, ezzel ellentétben az ale erjedésekor az élesztő felúszik a sörlé felszínére. Ezek alapján előbbi típust alsóerjesztésű, utóbbit felsőerjesztésű sörnek nevezik.

2. A sörlé erjesztését lagerek esetén a Saccharomyces pastorianus, az ale-ek esetén a Saccharomyces cerevisiae élesztőfaj végzi.

3. A két élesztőfaj megfelelő működéséhez szükséges hőmérséklet eltérő. Lager készítéséhez 7-15 °C, míg ale-hez 16-22 °C közötti hőmérséklet az ideális.

4. A főerjedést követően a lager sörök hidegkondicionáláson esnek át, melynek során az italt hetekig alacsony hőfokon tartva éri el letisztult, mellékízektől mentes karakterét.

5. Ízük eltérő jellegét az élesztők tevékenysége során keletkezett melléktermékeknek köszönhetik. Az ale-ek gyümölcsös karakterét észterek és ízaromák jelenléte okozza. A lagerekben ezen vegyületek a hidegkondicionálás alatt elbomlanak, ezért a maláta és a komló íze kerül előtérbe.

6. Az ale készítéséhez használt élesztőnek a lager élesztőjénél magasabb a toleranciája az alkohollal szemben, ezért általa magasabb alkoholtartalmú sörök készíthetők.

7. A lagerek 4-7 °C közötti hőmérsékletre lehűtve, míg az ale-ek a 10-14 °C közötti úgynevezett „pincehőmérsékleten” fogyasztva ideálisak.

8.A középkorban az ale alacsony alkoholtartalommal bíró tápláló ital volt, melyet szobahőmérsékleten készítettek. A lager típusú sört bajorok hozták létre a 15. században, egy akkoriban a sörfőzésben új élesztő használatával.

9.A lager szó a német lagern, azaz tárolni szóból ered, az ale pedig angol eredetű szó, mellyel az alacsony alkohol tartalmú úgynevezett „kis söröket” illették.

10. A 19. század második felében a csehországi Plzeň városában létrehozott pilsner típusú sör bemutatkozását követően a 20. század elején egy új jelenség ütötte fel a fejét. A lager sör letarolta a piacokat az egész világon, kivéve Nagy-Britanniát és Belgiumot, ahol az ale maradt a kedvelt sörtípus.