fbpx

Az első, nem belgiumi trappista

Írta: Mesterházy Ernő

2021-04-02 | 06:46 Magazin

A legelső, jelenleg is működő nem belgiumi trappista főzde a La Trappe, amelyet 1881-ben a Franciaországbeli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek alapítottak holland területen. Még alkoholcsökkentett sörül is van.

Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött, majd a rocheforti, az Orval, az Achel, és az engelszell-i. Ha pedig érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!

Tehát az 1881-ben érkező trappisták Tilburg városának közelében (Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven), kezdtek a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe, a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz.

1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét, Isidorus Laabert Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget.

La Trappe Beer by GeoAndri on 500px.com

Az első holland trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.

Jelenleg 9 különböző főzetet állítanak elő. Az apátságoktól már megszokott blonde, tripel, dubbel és quadrupel mellett elérhető tőlük egy alkoholcsökkentett, 4,5%-os világos, a Puur, a feljebb említett Isidorus testvér tiszteletére elkészült amber, az Isid’or, egy klasszikus belga búzasör, mely a Witte nevet kapta, egy 7%-os Bockbier, valamint megkísérelték eleve erős, 10%-os quadrupeljüket tölgyfahordóban érlelni, így az még egy százalékkal vaskosabbá vált, és akárcsak az Achelnél, 0.75-ös kiszerelésben kapható.

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.