Kősör

2016-01-25 | 15:05 Sörszótár

Német nevén Steinbier. A sör különlegessége, hogy főzéséhez nem használtak főzőüstöt. A cefrézőkádba vizet és a sör fűszereit – komló helyett többnyire füvek és borókaágak keverékét – tették. Ebbe a lébe dobták a felhevített, dinnye nagyságú homokköveket, majd hozzáadták a különleges malátát. Ez úgy készült, hogy a csíráztatott árpát és zabot megszárították, majd a csírával együtt megdarálták. A főzet tetejére ismét víz került és forró kövek.

Az így nyert füstös ízű fickósört megszűrték, majd egy napig élesztővel érlelték. Az erősen habzó főzet egy heti utóérlelés után vált fogyaszthatóvá. A kősört azonban nem tartották nemes italnak, ezért a kősörfőzőt soha nem vették fel a sörfőzők céhébe.

Forrás: Kovács Gábor-Vétek György: Sörtéka, Aréna 2000 Kiadó, Budapest, 2008

Címkék: