fbpx

Megkerülte a Földet, és elért Magyarországra a kombucha rajongás

Írta: BeerPorn.hu

2022-02-23 | 12:00 Magazin

Tény, hogy nem sör, illetve alkohol is csak elvétve van benne, viszont erjesztett italként, technikailag közeli rokon a kombucha, amely egyrészt meghökkentően finom, másrészt pedig olyan változatos, hogy egy egészen új dimenzióba enged betekintést.

A kutatások szerint Kína északi részéről ered, majd Oroszországon keresztül jutott el Európába az elmúlt évszázadokban a kombuchának nevezett, speciális gombakultúrával erjesztett tea. Jelenlegi, korábban sosem látott divatja pedig egyértelműen az USA-ból jön – ha úgy tetszik – visszafelé.

Ebben – mármint, hogy a trendeket az USA diktálja –, egyébként meglehetősen hasonlít a craft sörre, de nem kell sokat keresgélnünk egyéb kapcsolódási pontok után sem. Első ránézésre az újhullámos kombuchák bizony könnyen összekeverhetők a menőbb kisüzemi sörökkel, hiszen dobozosak, vagány motívumokkal a csomagoláson. Sokszor gyümölcsösebbek, mint egy NEIPA, frissítőek, akár egy sour ale, és nem ritka, hogy a kombucha főzdék kollab termékeket is csinálnak, vagyis limitált, közös főzeteket dobnak piacra. És akkor még nem beszéltünk az ún. hard kombucháról, amelyekben engedik, hogy az alkohol a sörökével vetekedő mennyiségben legyen jelen.

De voltaképpen mi is az a kombucha?

A különböző, alternatív táplálkozási módok kedvelői, illetve az egészségtudatos vevők régóta fogyasztják Magyarországon is, ám eddig viszonylag zárt közösségekben tett szert ismertségre. Pedig tulajdonképpen nincsen benne semmi extrém hozzávaló: cukrozott tea, amelyet a ma már számos helyen kapható kombucha kultúra segítségével erjesztenek. A végeredmény íze függ az erjedés hosszától, a kultúra (más néven zoogleia) típusától és természetesen attól is, hogy milyen teát, vagy épp (cofucca esetében) kávét erjesztünk és mennyire, azaz milyen mennyiségben marad cukor a kombuchánkban. Szóval a kombuchakészítésnél is a cukor a benzin, ebből lesz némi szénsav és alkohol az erjedés során.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A házi változatok jobbára igen savasak és savanyúak, leginkább almaecetre, vagy nagyon száraz ciderre emlékeztetnek, a craft kombucha viszont sokkal könnyebben fogyasztható, hiszen igazi profik dolgoznak az ízélményen.

A főzde, amelyet egy kutya vett a nevére

A Rudy’s Brewery kombuchája sem hasonlít azokra a házilag barkácsolt erjesztett teákra, amelyeket tényleg könnyedén készíthetünk otthon is, hanem inkább olyan, mint egy prémium kézműves üdítő, vagy egy modern kisüzemi sör.

A lettországi Kuldigában működő főzde igazi startup: egy fiatal pár alapította 2019-ben, és Rudy nevű kutyájukról nevezték el. Mivel egy sokak számára kevéssé ismert italtípussal foglalkoznak, a kezdetektől fontosnak tartották, hogy a lehető leghitelesebben képviseljék azt a szellemiséget, amely a keleti kombuchához és saját magukhoz is közel áll. Ezért tartják fontosnak, hogy kizárólag, bio- és természetes összetevőkkel dolgozzanak, tartózkodjanak az aromáktól és ízfokozóktól, és valódi gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítsék az italaikat.

Az egyebek mellett saját termesztésű bazsalikommal és mentával fűszerezett kombuchák pasztörizálatlanok, nincsen bennük tartósítószer, van viszont egy jó adag antioxidáns, probiotikum és vitamin. Az ital pedig azért is dobozban kerül a fogyasztókhoz, hogy védjék a fénytől és az oxigéntől, ezzel biztosítva, hogy a kombucha minél hosszabb ideig őrizze meg a csúcsformáját – nini, még egy párhuzam a kombucha és a craft sör között! :)

A Fizzyness webshopjában már fent vannak a Rudy’s Brewery legfrissebb termékei, szóval most itt a lehetőség arra, hogy szépen végig kóstold őket, megismerve ezt a minden ízében meghökkentő és nagyon szerethető italtípust, ami talán egy vadítóan ízgazdag, egyensúlyosan édeskés, de fanyar, gyümölcsökkel szervírozott, frissító ciderre hasonlít.

A mi személyes kedvencünk a málnás-bazsalikomos lett, de ha bejönnek mondjuk a trópusi ízeket idéző NEIPA-k, akkor az ananász-barack, vagy a kókusz-ananász ízesítésűt is imádni fogod, ha pedig te is nagy cold brew kávé rajongó vagy, ki ne hagyd az abból készülő cofucca-t sem, mert amellett, hogy mind jól tele van rámolva C, B1, B6 és B12 vitaminokkal, tényleg nagyon finomak is!

(x)