Cikk megosztása
Hat sörünk is van júniusban, amelyekre nekifutásból aggatjuk a kihagyhatatlan jelzőt! Ráadásul ezek közül négy még savanyú is. Hiába, nyár van, napernyővel nyomulunk, esőkabát amúgy sem volt.
FIRST CRAFT BEER & CROOKED SPIDER – We Pie To Party
Nyári savanyú ale almával, ribizlivel és szederrel. És hogy honnan ezek a gyümik, így együtt? Nos a wassenaar-i Crooked Spider sörfőzőjének az angol pie olyan, mint bármely budapesti kollégájának az almás pite vagy a mákos rétes.
A gyümölcsösségen meghökkensz majd, ahogy azon is, hogy talán nem is olyan savanyú, mint vártad! Szóval jó kis mix, amiben a több mint nyolc százalékos alkoholt a ribizli és s szeder totál elrejti, az IBU csak 14, észre sem veszed, és már kettőt ittál! Figyelem, a We Pie To Party készlet igencsak limitált!
Szent András Sörfőzde – Rózsi
Az idén 30 éves Szent András Sörfőzde egész évben rengeteg újdonsággal ünnepli jubileumát, ennek a következő fejezete egy új berliner weisse termékcsalád, ami már látványra is rabul ejtett bennünket.
Az új berliner weisse csapat – mint annyi király dolog mostanában ’szentandráson – is TesztAndrás főzetként debütált, és annyira sikeres lett, hogy bekerült az állandó kínálatba.
Elsőnek itt van rögtön a Rózsi, amiben már az is csodálatos, hogy csak 3,7 százalék az alkoholtartalma (kedves sörfőzők, ide nekünk a többi, kevés alkohollal is király sört!), aztán tök jó fanyar – hiszen a stílustól mi mást várnánk. No meg van benne 30 százalék eper. Csípni fogod!
Szent András Sörfőzde –Weisz
Ha a Rózsiról az jut eszedbe, hogy „sajtból van a Hold”, akkor ne csodálkozz, ha a Weiszről a Gittegylet alapító elnöke ugrik be. 🙂
Ez a berliner az érett körte gyümölcsös ízével, frissességével csábít. Visszafogottabb, mint az epres, de így több teret enged a tejsavas fanyarságnak. Baró savak, frissítő buborékok, értő fogyasztóknak!
Szent András Sörfőzde – Siller
A rozé után, de a vörösbor előtt most már nem csak a szekszárdiak sillere van, hanem a békésszentandrásiaké is! Habár ez kicsit sem bor. 🙂
Négy százalék alatti alkoholtartalom, merész ízek, a még merészebb színről pedig a szeder és a feketeribizli gondoskodik. A sörfőzde új, berliner weisse szériájából nekünk pillanatnyilag ez jön be leginkább. Minden nyári buli bármelyik fázisában el tudjuk képzelni, legyen szó a délutáni warm upról, az esti arconpörgésről vagy az éjszakai, csillagnézős dumálásokról.
Az új, savanyú Szent András tételek a főzde webshopjában külön-külön, de akár előre összeállított sörválogatásban is beszerezhetők!
HopTop Brewery – Kiwi Coast IPA
Az AI vagy MI terjedésével elleptek minket a mesterséges intelligencia által generáltatott receptek alapján készült sörök. A Hoptop is villantott egyet, amiről egészen a kóstolás pillanatáig azt hittük, hogy egy kivis IPA, de egyáltalán nem az.
A ChatGpt egy ausztrál komlós west coast DIPA-t talált ki, azaz kiválasztotta a komlókat és az élesztőt, valamint a sörfőzési folyamatot is meghatározta. Az a helyzet, hogy az MI egyelőre még nem tud jobb DIUPA-t főzni, mint az ember, de olyat már simán.
És, hogy miért kiwi? Nos, arra a válasz valahol a kollektív, digitális tudattalanban lehet, mert a címkét is a ChatGpt rajzolta, a saját maga által meghatározott kulcsszavak alapján.
FIRST CRAFT BEER & FOLKINGEBREW – Backyardstreet Boy
A Backyard Babies és a Backstreet Boys közös söre is lehetne, de szerencsére inkább a FIRST állt össze a holland Folkingebrew arcaival, és nyomtakegy olyan krémes, sűrű, kegyetlenül komlós tripla NEIPA-t, amilyet tényleg ritkán kóstolhat az ember.
Ha már a zenei hasonlatoknál tartunk, a Backyardstreet Boy harsány, mint egy punkzenekar és illatos, mint egy frissen alakult lánybanda. Figyeld a képzavart: ha a Sabro, az Idaho7 és a Citra komlók tengerében hajóznál, a citrusos, trópusi gyümölcsös zamatokkal élvezkedve, ez a sör egy igazi torpedónaszád!
Ja, és azt ugye mondanunk sem kell, hogy egyszeri főzetről van szó, szóval ha rámennél, ne habozz!