fbpx

Íme a házi sörök 10 legjobb fűszere

Írta: BeerPorn.hu

2016-02-06 | 11:33 Magazin

  1. Kömény
    Ha bejön a rozssör, érdemes megkóstolnod a köményes változatot is, de a kömény általában jól működik már sötétebb sörrel is. Egy gallonhoz (3,8 liter) 5 gramm pirított köményt szoktak javasolni, a másodlagos erjedés végén.
  2. Cayenne-i bors
    A cayenne bors remekül használható a sörök fűszerezésére, kiváltképp, hogyha porterekről van szó. A kulcs a mértékletesség!
  3. Fahéj
    A fahéj tényleg egy fa kérge. Kétféle létezik, az egyik, amellyel a körértben is találkozunk, és a másik, az „igazi”, a cinnamomum verum. Mindkettő remekül működik a többi ünnepi, téli fűszerrel, így a szegfűszeggel, a szerecsendióval és a gyömbérrel is.
  4. Szegfűszeg
    A Berlin környéki stílusban készült búzasörök jellegét képes kihozni az italból. Az egyik leggyakrabban használt fűszer a sörfőzéskor.
  5. Curacao
    Vagyis keserűnarancs héj, amely a belga búzasörök elengedhetetlen fűszere, a közkedvelt Hoegaarden White-ban is használatos.
  6. Koriander
    A belga búzasörök szinte elengedhetetlen fűszere, de ez kölcsönös kellemes citrusos fűszerességet a saisonnak, a jellegzetes belga, száraz ale-nek.
  7. Ánizs
    A bátrabb fűszerezéssel kísérletezők egy része már bizonyára eljátszott az ötlettel, hogy kipróbálja az ánizst, sőt, esetleg már túl is van rajta. Vannak, akik a whiskyvel és az édesköménnyel kombinálják.
  8. Gyömbér
    Igen népszerű fűszer, a felhasznált mennyiségtől függően sok féle sörtípushoz alkalmazható. „Túladagolva” viszont egy nagyon erős, csípős karaktert ad a sörnek. érdemes hát alaposan utána nézni az ajánlott mennyiségnek.
  9. Bors
    Érdemes próbálkozni többféle borssal, fehérrel, pirossal, feketével és zölddel is. A különböző színű fűszerekkel érlelt sörök másféleképpen fejlődnek majd, de az összetettség közös jellemzőjük lesz.
  10. Kurkuma
    Finom és földes fűszer, amely a sárga curry por egyik fő összetevője. Igen intenzív színe miatt könnyen megfesti a főzőedényt, ennek ellenére érdemes más fűszerekkel együtt is kipróbálni. Tuti tipp ehhez a gyömbér és a koriander.

Fotó: Chelseagreen.com