Így nem lesz unalmas az IPA

Írta: BeerPorn.hu

2017-06-01 | 07:52 Magazin

Fotó: Snooth.com

Új komlófajtákkal, baktériumokkal és vad élesztőkkel és egyre izgalmasabb összetevőkkel kísérleteznek világszerte. A cél egyre blikkfangosabb india pale alek megalkotása.

A főzdék játékos kezei között az IPA-k lehetnek vörösek, rozsdásak vagy épp grapefruittal bolondítottak. Ugyancsak a főzdék kreativitásán múlik, illetve a használt komlófajtákon, hogy az IPA olyan keserű-e, akár egy politikai vita, vagy inkább a trópusokat idézi meg – írja a Winemag.com. A magazin eddig kevésbé használt összetevőkkel és sörfőzési technikákkal készülő IPA-kat gyűjtött össze.

India Pale Lager

Számos sörfőzde ismerte fel, hogy a hidegen erjesztett sörökből hidegkomlózással nagyszerű citrus és trópusi aromák hozhatóak elő. A friss és igen aromás India pale lagerek (IPLs) kevésbé édeskések és frissebbek, mint az ale-ek.

Brett

Van, aki már itthon is próbálkozik azzal, hogy Brettanomyces élesztővel erjeszti a sört. Ale élesztővel egyszerre használva a szabályozott Brettanomyces igen rusztikus karaktert ad a sörnek. A Brettanomyces elfojtott mikrobái, melyek soha nem állnak le a sörben lévő cukrok elfogyasztásával- gyümölcsös, trópusi illatokat és ízeket adnak, mely szépen összesimul a divatos Citra és Mosaic komlókkal, miközben szép savasságot és kellemes kesernyét ad.

Hordós érlelés

Fotó: Pittsburghcraftbeerweek.com

Az IPA-k esetében úgy tartja a mondás, hogy minél frissebb a sör, annál jobb, néhány sörfőzde azonban arra törekszik, hogy megcáfolja mindezt, mégpedig olyan szezonális IPA-kkal, amelyek olyan tölgyfahordókban érlelődnek, amelyekben korábban bourbon, gin vagy mondjuk pinot noir volt – így mélyítve tovább a sörök aromavilágát. A Breckenridge Sörfőzde dupla IPÁ-ja például whiskey hordókban érlelődött és a hordóból származó tanninok olyan komlóval találkoztak mint például a Hüll Melon, mely mézes karakteréről ismert. Cigar City’s pedig a söröknek kókusz és vanília aromákat adó hordókban érlel.

Shake

Egy bársonyos IPA, laktózzal. A tejtermékekből származó, nem erjeszthető cukrok édességet és lendületet adnak ezeknek a selymes, már-már desszertként szolgáló IPA-knak. A svédországi Omnipollo és a pennsylvaniai Tired Hands főzdék által kikísérletezett „milkshake IPA-k” gyümölcsösek, szamócásak, mangósak. A hozzáadatott zab és búza pedig tovább erősíti a testet és a komplexitást, sőt, gyümölcsös karakterű komlók hozzáadásával tökéletesek desszertnek is!

Szöveg: Varga Andrea