fbpx

Hat kőbányai Farkasréten – Monyo Sörvacsora a Jardinetteben

Írta: BeerPorn.hu

2017-03-07 | 07:08 Magazin

Borskérges marhahátszín minyon karamellizált karórépával & Black Alligator (Fotó: Monyo Facebook)

A Jardinette Vendéglőben régóta gondolkodnak azon, hogyan lehetne a borvacsorákhoz hasonlóan a magas minőségű söröket is egyenrangú hozzávalóként kezelni egy több fogásos est során. Az elmúlt hónapok munkájának eredményeképp a Sörmester és a Séf címmel pénteken megtartották az első sörvacsorát, a Monyo Brewing Co.-val közösen. Németh Antal sörfőző mester előadása közben az étterem séfje, Csánki István fogásait tálalták a Monyo söreihez.

Az est során – csakúgy, mint egy borvacsorán – az egyszerűbb ízvilágú söröktől mentünk az összetettebbek felé, így jött elsőnek a frissítő Kölsch, amelyhez néhány üdvözlőfalat volt a kísérő.

Sörmester #nemethanti és a séf #csankiistvan #jardinette #sorvacsora #monyo #beerporn #beerpornmagazin

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Az eredetileg Köln környékéről származó stílus jellemzője az intenzív illat, amelyben leginkább a gyümölcsösség dominál. Az alma és körte aromák elegáns, könnyed, malátaközpontú sörben oldódnak, amely remekül megteremtette a hangulatot az első fogásnak.

Az American Beauty APA mellé virágos salátán floridai ráknyárs érkezett. A kis nyárson a koktélrák kísérője grillezett narancs és koktélparadicsom volt. Utóbbi az évszak miatt sajnos csak a látványhoz tudott hozzátenni, de a grillezett narancs és a sör citrusos, gyantás jegyei hamar megtalálták a közös hangot, a harmóniát pedig megkoronázta, ahogyan a könnyed rákhús és a szintén kellemesen pehelysúlyú sör együttműködött.

Ahogy kezdtünk belejönni, várható volt, hogy előkerül a Flying Rabbit, amely a Monyo IPA söre, és így az egyik legnépszerűbb a kínálatból. Némi várakozás után meg is érkezett hozzá a Pulled pork burger, lime-os coleslaw salátával. A nagy malátatest és az erős komlózáshoz jó ötletnek tűnt a hamburger, de sajnos a kivitelezés nem sikerült tökéletesen, hiszen a buci és a hús is száraz volt, ám a lime-os coleslaw mindenért kárpótolt. A lime nagyszerűen vitte el játékos irányba a sokszor túl édesre készített (jelen esetben ezzel sem volt gond) salátát, és a Flying Rabbitben használt Citra komló pedig remek partner volt ebben.

Amikor láttuk, hogy a Belgian Trip is szerepel majd a sörsorban, érdeklődve vártuk, milyen ételt tesz mellé Csánki István séf, hiszen ez a tripel 10%-os alkoholtartalmával önmagában is kemény dió. Végül a legjobb megoldásként, önálló fogás formájában került a vendégek elé, így mindenki elmerenghetett azon, hogy vajon hány réteget tud megfejteni az igen összetett ízvilágból.

Németh Antal (Fotó: Monyo Facebook)

A „borskérges marhahátszín mignon karamellizált karórépával” az est egyik legjobban eltalált fogása volt, és aki ismeri a Monyo söreit, bizonyára sejti, hogy a Black Alligator érkezett mellé, amely egy sötét saison, aminek a fűszeres jellegét a különleges élesztők mellett a boróka és az alligator pepper hangsúlyozza ki. A hátszín borskérge egyértelmű partnere volt a sörnek, amely fűszerességben simán felveszi a versenyt akár egy Villányi Franc-nal, vagy egy tökösebb szekszárdi bikavérrel is. Nem mehetünk el azonban a köret mellett sem szó nélkül, hiszen az asztalnál végzett mini közvélemény kutatásunk szerint a karamellizált karórépa legalább heti egy alkalommal történő fogyasztásának az Alaptörvényben lenne a helye!

Az Invisible Bikini porter egy vörösáfonyás crumble-t kapott párnak, vanília öntettel. Mivel a sör egyáltalán nem émelyítő, vagy édes, és a kávés, csokis jegyekkel is óvatosan operál, szépen megfigyelhető a gyümölcsössége, amely érthető okokból működött jól a vörös áfonyával és így elmondható, hogy habár a desszert minden sör/bor vacsora kritikus pontja szokott lenni, Csánki István és csapata ezzel a feladattal is megbirkózott.

A Flying Rabbit és a pulled pork burger (Fotó: Monyo Facebook)

A Jardinette első sörvacsoráján több mint ötvenen voltak, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy rendkívül sikeres volt a debütálás. Néhány kisebb zavart leszámítva olajozottan működött a kiszolgálás is, időben érkeztek az ételek, és a sörök is a legjobb formájukat nyújtották. Kálmán Zoltán, a Jardinette egyik tulajdonosa, szervező érthetően büszkén jelentette be az est végén a következő sörvacsorát, amely áprilisban lesz és az Etyeki Sörmanufaktúra lesz a vendég. Reméljük, akkor sor kerül arra is, ami ezúttal kimaradt, hogy Csánki István és a konyhában dolgozók kijöjjenek megtapsoltatni magukat a végén.