fbpx

A forraláson spórolna az AB InBev

Írta: BeerPorn.hu

2018-04-16 | 07:13 Hírek

Fotó: Escoffierathome.com

5 százalékkal tudja a csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását az AB InBev, ha bejön a terv, amelynek lényege, hogy forralás helyett nitrogént vagy szén-dioxidot nyomnak a tartályba.

Környezetbarát módon fogja előállítani termékeit AB InBev, belgiumi székhelyű söróriás. Az újítás eredményeként 5 százalékkal tudják majd csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Az új technológia lényege, hogy az erjedés előtti malátázáshoz szükséges gázbuborékokat a víz és a komló forralása nélkül állítja elő. Vagyis forráspont alattira melegítik a főzetet, majd nitrogént vagy szén-dioxidot engednek a tartályba, hogy buborékokat képezzenek. Mivel a sört a kezdeti szakaszban alacsony hőmérsékleten főzik, így hosszabban friss is marad. A késztermékben található buborékokat hagyományos módon képezik a maláta keményítőtartalmának cukorrá alakításával vagy túlnyomással a hordózás során.

A cég négy éven át kísérletezte ki a módszert egy leuveni üzemében, majd nagyobb mértékben két brit gyárában. Az új előállítási mód miatt az elkészült sör semmit sem veszít ízéből, de kevesebb hőt és vizet használnak fel a folyamatban – adta hírül a The Guardian.

David De Schutter, a vállalat európai kutatási igazgatója elmondta, hogy mindent csupán a forráspont alá hevítenek, és ezzel 80 százalékos energia-megtakarítást érnek el. Jóval kevesebb hő párolog el, ami azt jelenti, hogy kevesebb víz szükséges. Az elpárolgott vizet öt százalékról egy százalékra tudják leszorítani.

A cég közölte, hogy ha az új technológiát valamennyi üzemében bevezetik világszerte, akkor évi 5 százalékkal csökkentik széndioxid-kibocsátásukat, ami 120 ezer család energiafelhasználásának felel meg. Azt remélik, hogy tíz éven beleül valamennyiz üzemük alkalmazhatja azt, és felajánlották, hogy ingyen megosztják a szabadalmaztatott technológiát a kisebb sörgyártókkal.

(MTI)

One Response to “A forraláson spórolna az AB InBev”

  1. Balázs Máté

    Örvendetes, hogy vannak ilyen irányú erőfeszítések.
    Viszont a cikk alapján nem csak az energia megtakarítás az újdonság: a malátázáshoz gázbuborék kell? A keményítő cukorrá alakításával buborék is keletkezik? Párolog a hő? A cikk fordítása úgy érzem nem sikerült túl jól. (Vagy az eredeti cikkben is benne voltak ezek az innovatív dolgok? Kár, hogy nincs hozzá egy link.) Csak tippelni tudok, hogy a sörfőzés melyik szakaszában is megy végbe a spórolás….