Ezt olvasd el steak sütés előtt!

Írta: BeerPorn.hu

2019-08-15 | 06:11 Egyéb

Fotó: Pxhere.com

Írtunk már róla korábban, hogy igazán rákaptak a magyarok a grillezésre: mintegy három és fél milliárd forintot költünk el május és augusztus között grilleznivalóra. Ha pedig a sima hússütés már jól megy, ideje megpróbálkozni valami komolyabbal is! Íme a steak sütés íratlan szabályai!

A steak lényegében olyan – leginkább – marhahús, amelyet kevés kivétellel az izomrostokra merőlegesen szeletelnek, majd grillen vagy serpenyőben sütnek meg. A köznyelvben marhahússal azonosítjuk, de találkozni bölény, teve, kecske, ló, kenguru, juh, strucc, sertés, szarvas, pulyka, vagy lazac steakkel is, sőt van olyan gomba is, amelyet sült változatban steaknek neveznek.

De mi most foglalkozzunk a klasszikusnak mondható marha steakkel!

Ehhez sajnos – ha igazán jót akarunk – nem elég bemenni az első boltba marhahúsért, hanem igazi, érlelt húsokkal is foglalkozó hentest kell keressünk. Az érlelt húsok teltebb ízűek, sötétebbek, mint a frissen vágottak.

Sütés előtt a húst érdemes jó előre kivenni a hűtőből, és hagyni, hogy pár óra alatt felmelegedjen. A pácolás kérdése megosztja a steak rajongókat. De a legtöbben azt mondják, hogy az igazán csúcskategóriás húsokon a páccal csak rontani lehet. A só (és esetleg a bors) is csak sütés után kerülhet rá.

Fotó: Pxhere.com

Ki vajban, ki pedig pici olajjal süti a steaket, ám ami ennél is fontosabb, hogy tartsuk be az egyes húsokhoz és átsültségi fokokhoz javasolt sütési időket, miközben a húst hagyjuk nyugodtan, felesleges szurkálás, forgatás nélkül elkészülni. Sütés után a húst érdemes néhány percig lefedve pihentetni.

Ezek pedig azt jelzik, mennyire sült át a hús:

  • Rare: A hús szépen körbe van pirítva, belül viszont nyers, de langyos.
  • Medium rare: Itt már szélesebb a pirított rész, viszont belül továbbra is nyers a steakünk, azonban teljesen átmelegedett.
  • Medium: Szép rózsaszín belül, de már átsült, kívül pedig gyönyörűen megpirult.
  • Medium well done: Teljesen átsült, esetleg középen lehet még egy halvány rózsaszín csík. Kevésbé a hús, inkább a sütés ízei helyeződnek előtérbe.
  • Well done: Ugyancsak teljesen átsült, középen sincs semmi rózsaszín.

Az egyes fokozatok sütési ideje a hústól függ. Érdemes érdeklődni a hentesnél!

Ezekhez az ételekhez – természetesen körettől függően – a testesebb, alkoholban gazdagabb söröket ajánljuk. Egy pohár imperial IPA, vagy belga tripel szuper társuk lehet, de ízléstől függően próbálkozhatunk baksörrel, esetleg porterrel is.