fbpx

Elmélkedések a sör habjáról

Írta: BeerPorn.hu

2016-03-06 | 21:20 Magazin

pilsner_csapolas

A Cseh Sörök Barátai Facebook csoportban már néhány héttel ezelőtt is felvetődött a kérdés, miért csapolják egyes helyeken sok habbal a pilzeniket. A nemrég Magyarországon is bemutatott Pilsner partihordó pedig még aktualitást is ad a kérdésnek. A dologgal a Zabhegyező blog itt foglalkozott.

A dolog a Serteperte blogot is megihlette, annyira, hogy Nagy Lajos, a nyári vendéglősről szóló szellemes történetét is kiposztolták.

Ebben olvasható, hogy a vendéglős akár milyen mennyiségű habot engedett a csapolt sörökre, valamely vendég örökké elégedetlen volt. A konklúzió pedig így hangzik: „Mától kezdve a poharakat adják tele sörrel s egy külön kis csészében szolgálják föl a habot, kiskanállal. Hogy ki-ki annyi habbal igya a sört, amennyivel szereti.”

De a sörhab annyi közmondásban, anekdotában és viccben előkerül, hogy lehetetlen lenne felsorolni. „Tudod, miért kapsz mindig tortát a születésnapodra? Mert a sörön nem állnának meg a gyertyák.” – áll egy ősrégi, születésnapi képeslapon.

A háborítatlan hordóban levő sörnek nincs habja. Ez csak a kitöltéskor keletkezik. Részben a levegő hatására, de főleg a sörben levő széndioxid miatt – írja a Drinkunion.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy a sörhab legnagyobb ellensége a tisztaság hiánya. A sörön levő habkorona nem befolyásolja a sör összetételét, de az ízére hatással van.

A Zabhegyező cikke szerint pedig három különböző csapolási technika a háromféle sör/hab arány létezik:

  • Klasszikus a „na dvakrát”, amely úgy készül, hogy a habot a csapolás végén képzik, ezáltal a sör maximálisan megtartja szén-dioxidtartalmát és friss marad.
  • Másik módszer eredményezi a „hladinka”-t, amely esetben előbb habot engednek a korsóba, majd ez alá csapolják a sört. Így az előbbinél lágyabb, ízgazdagabb sört kapunk.
  • Az is előfordul, hogy a korsóba csak habot csapolnak, ekkor készül a „mlíkó”, amely egy tejszínszerű, sűrű, meglehetősen tartós sörhab, ami inkább a maláta édeskésebb ízjegyeit hordozza, bár a háttérben határozottan érezhető – Pilsner Urquell esetében – a žateci komló finom aromája és keserűsége is.

Itt pedig egy videó a Pilsner Urquell előbb említett, háromféle csapolásáról: