fbpx

Egyszerre lehet street food, vagy főfogás, és egy pint ale is erre csúszik a leginkább

Írta: Knap Gábor

2020-02-07 | 06:14 Magazin

Amin teljesen biztos, hogy nem változtat a brexit, az, hogy az angol (brit) konyhára csak legyintenek a kontinensről, és ez még akkor is így van, ha a legismertebb celebszakácsok rendre a brit szigetekről indulva hódítanak világot. De valamiért mégsem nagyon mutogatják az angol konyha legkirályabb ételét!

Hogyha nagyon unod már a full english breakfastet, a skót tojást, a fish and chipset pedig végképp, mégis valamilyen Nagy-Britanniában népszerű klasszikust választanál, csak a pie, vagyis a pite lehet a nyerő! Persze a pie evolúció sem ácsorgott az elmúlt évtizedekben, szóval elhatároztuk, hogy megnézzük Manchesterben a nagyon klasszikus változatot, és az újhullámos pitéket is megkóstoljuk. De csak, mert nagyszerűen lehet sörözni melléjük!

Klasszikusok

Az angol pie könnyedén hódítja meg a közép-európai látogató szívét, hiszen általában olyan alapanyagokból készül, amelyek egy itthoni háztartásban is megtalálhatók. Alapesetben egy tortácskáról van szó, amiben hús van, leginkább marha, jócskán megfűszerezve. A vörösboros-rozmaringos töltelék nagyon gyakori, a hús kis kockákra van vágva, és roppant omlós, annak köszönhetően, hogy a már kész ragut még meg is sütik a bundában. Állítólag a húsos pitéket hétfőnként készítették annak idején, a vasárnapi maradék felhasználásával. Ez tök logikusnak tűnik, de nem csak simán húsos van ám, hanem nagy klasszikus a belsőségekkel (főleg vese) készülő is, vagy itt egy olyan, ami nagy tortaként lett megsütve, majd szeletelve, és egyáltalán nincsen benne hús, hanem három féle sajt, és rengeteg hagyma.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Híres még a Shepherd’s pie, amely szintén gyakori, az nem tésztával készül, hanem krumplipürével. De egyébként is jellemző, hogy a sima pitéket is indokolatlan mennyiségű burgonyapürével körítik, kivéve azokat, amelyek édes tölteléket kaptak – mert olyan is van.

A klasszikus marhahúsos-rozmaringos-vörösboros mellé tökéletes egy nagy pohár angol bitter, szuperül játszanak a malátás-kesernyés ízek a tésztával, a krémesre főtt töltelékkel és a rozmaringgal. A sajtos változatok mellé a világosabb ale-ek mennek, de a jó sörpár úgyis attól függ, hogy milyen fűszerezéssel készült a töltelék.

Az új hullám

Szerencsére a piték sem kivételek az alól, hogy új alapanyagokkal, készítési metódusokkal és fűszerekkel egyre izgalmasabb ízvilágokban találkozhatunk velük. A manchesteri Pie & Ale kocsma neve mindent elárul a kínálatról. Kábé tíz csapból jön a cask ale, és pitéből is nagyjából ennyit tartanak, a legváltozatosabb töltelékekkel.

Kérhető az old school vonal, mondjuk steak darabokkal, ale-lel és feketeribizli lekvárral és van vadhúsos-Guinness-es, a hagyományos, sajtos-hagymásat pedig még egy kis édesburgonyával ízesítik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Izgalmas a csirke tikka masalás, a mi kedvencünk viszont a füstölt sonkás-cheddaros, amiben mézes sült csülök van, paszternákkal, fokhagymával, rozmaringgal és jóféle angol mustárral, de a vegán változatok közül is fantasztikusakat kóstoltunk, élen a chipotle paprikával és babbal töltöttel, de a céklás-spenótos is nagyon komoly! A pitékre ráadásul egyebek mellett olyan „feltétek” kérhetőek, mint a cheddar, a chorizo, a bacon, a sült hagyma, a black pudding vagy a jalapeno!

Hogyha megpróbálkoznál néhány igazi angol pie megsütésével, itt találsz egy csomó receptet!